Ανεβασμένη η τιμή της πατάτας – μειωμένη, όμως, η έκταση καλλιέργειας στην Αρκαδία

Τη γνωστή παροιμία «αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει» θυμήθηκαν πολλοί παραγωγοί πατάτας της Αρκαδίας, που αποφάσισαν να μην καλλιεργήσουν καθόλου φέτος ή να προχωρήσουν στην καλλιέργεια λιγότερων εκτάσεων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής και ειδικότερα των υψηλών τιμών που είχαν τα φάρμακα για την προστασία του προϊόντος από τον σιδηροσκώληκα.

Αυτό που δεν περίμεναν, όμως, είναι ότι η τιμή της πατάτας θα εκτοξευόταν φέτος στα 65 λεπτά, έναντι των 27 λεπτών που είχε την περασμένη χρονιά στο χωράφι.

«Φέτος, η πατάτα ήταν χρυσός για τους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο το πρόβλημα με τον σιδηροσκώληκα», εξηγεί ο παραγωγός Γιώργος Κλαδούρης, σημειώνοντας ότι «η αλλαγή των φαρμάκων μετά από σχετική απόφαση των αρμοδίων έφερε τη χρήση νέου φαρμάκου που κοστίζει 800 ευρώ το πεντάλιτρο και αυτό αποτέλεσε πρόβλημα για αρκετούς παραγωγούς». Η καλλιέργεια της πατάτας ήταν φέτος μειωμένη κατά 50%, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της τιμής των φαρμάκων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κλαδούρης, «δεν μπορείς να πας στον πόλεμο χωρίς όπλα και στην καλλιέργεια χωρίς φάρμακα. Εγώ από 80 στρέμματα την περασμένη χρονιά έβαλα 20 στρέμματα φέτος. Βέβαια, η μεγάλη αύξηση της τιμής δικαίωσε όλους όσοι συνέχισαν κανονικά την καλλιέργεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική περίοδος για την πατάτα αναμένεται να κλείσει στις αρχές Οκτωβρίου.