Ανεμοστρόβιλος έπληξε την Ηλεία

Τις «πληγές» της σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υποδομές, που άφησαν πίσω της τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το περασμένο σαββατοκύριακο, μετρά για ακόμα μία φορά η Ηλεία. Μάλιστα, ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε τοπικά «ξήλωσε» θερμοκήπια και τσίγκους και προκάλεσε ζημιές σε γεωργικά μηχανήματα.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αλλά και του Δήμου Πύργου έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν. Παράλληλα, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους πληγέντες να υποβάλουν αιτήσεις στα αρμόδια τμήματα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών.

Όπως έχει διαπιστωθεί, σημαντικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες σε περιοχές του Δήμου Πύργου, του Δήμου Πηνειού και ειδικά στο Βαρθολομιό και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ήλιδας. Στα Δουνέικα προκλήθηκαν ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ στον Δήμο Κρεστένων Ανδρίτσαινας σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές και, κυρίως, στην αγροτική οδοποιία στην ευρύτερη περιοχή του, από τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε όλο τον νομό, γεγονός που οδήγησε σε φαινόμενα κατολίσθησης και διάβρωσης των αγροτικών δρόμων, κυρίως, στα χωριά.

Ο περιφερειακός συντονιστής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Κωνσταντίνος Μπαλκάμος, σε σχετική ανακοίνωση, καλεί τους πληγέντες να υποβάλουν αιτήσεις, προκειμένου να αποσταλούν στην αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, για να πραγματοποιήσει την εκτίμηση και την καταγραφή των ζημιών. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας (Μανωλοπούλου 47, 5ος όροφος), καθημερινά από τις 08:00 έως τις 14:00 έως τις 19-1-2024.

Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Πολιτική Προστασία, ο ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» κυρίως σε Μούτελη, Αγγινάρα, Λεβεντοχώρι, Χανάκια και την ευρύτερη περιοχή των οδών Αλφειού, Ποσειδώνος και Καταρραχίου.

Επίσης, σε επτά επιχειρήσεις που αφορούσαν κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, επεξεργασία μαρμάρων, δερματεμπορίας και άλλα διαπιστώθηκαν μεγάλες ζημιές στις κτηριακές τους υποδομές, καθώς και σε έξι αποθήκες που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη διάφορων ειδών. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτεταμένες καταστροφές διαπιστώθηκαν και σε πέντε γεωργικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές.