Ανεμοστρόβιλος, καταιγίδα και χαλάζι σάρωσαν καλλιέργειες στην Αρκαδία (φωτό – vid)

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες της Αρκαδίας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ζευγολατιού προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες, Τρίτη 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή μέσα σε περίπου 2 ώρες (από τις 4 έως τις 6 μ.μ) είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την δυνατή βροχή, την έντονη χαλαζόπτωση αλλά και τον ανεμοστρόβιλο.

Ειδικότερα ο κ. Κώστας Λυμπερόπολος, παραγωγός από το Ζευγολατιό Αρκαδίας μας δήλωσε: «στην περιοχή μας καλλιεργούνται  μήλα, αχλάδια, πατάτες σταφύλια. Η συγκομιδή των αχλαδιών θα ξεκινούσε αυτές τις ημέρες. Είχαμε μάλιστα έρθει σε συμφωνίες για την πώλησή τους με τους εμπόρους. Η καταστροφή που πάθαμε όμως είναι ολοκληρωτική. Ο ανεμοστρόβιλος, σε συνδυασμό με το χαλάζι και την βροχή δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Δεν είναι μόνο τα αχλάδια. Και στα επιτραπέζια σταφύλια η ζημιά είναι μεγάλη. Ο ανεμοστρόβιλος έριξε όλα τα υποστυλώματα».

Και πρόσθεσε: «ο ΕΛΓΑ θα μας πάει μέσω ΠΣΕΑ οπότε οι αποζημιώσεις θα καθυστερήσουν πολύ. Από το Πάσχα που είχε σημειωθεί ο παγετός και είχε πλήξει τα σταφύλια όμως δεν έχουν γίνει ακόμα εκτιμήσεις. Δυστυχώς η χρονιά έχει εξελιχθεί πολύ άσχημα για τους παραγωγούς της περιοχής μας. 

Αργολίδα: Μικρές οι ζημιές στην παραλία του Τολού από την καταιγίδα

Μικρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην παραλία του Τολού στην Αργολίδα, από την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή χθες το απόγευμα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η δυνατή βροχή παρέσυρε την άμμο στην παραλία, όπως επίσης και τα νερά που κατέβασε από το βουνό, ο γειτονικός χείμαρρος.

Επίσης, ο Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι το δίκτυο υποδομών του δήμου άντεξε στην χθεσινή καταιγίδα και έτσι δεν προκλήθηκαν περαιτέρω προβλήματα. Ακόμη ο δήμαρχος ανέφερε ότι «χθες το απόγευμα βρισκόμασταν σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίζαμε άμεσα τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν».

Στο μεταξύ, στην Τρίπολη, συνεργεία του δήμου θα προχωρήσουν σήμερα το πρωί στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο δημοτικό κοιμητήριο, εξ αιτίας των δυνατών ανέμων.

Ειδικότερα, εργαζόμενοι της υπηρεσίας πρασίνου θα απομακρύνουν τα δέντρα που κόπηκαν και προκάλεσαν ζημιές σε τάφους, ενώ θα καθαρίσουν τους χώρους μέσα στο κοιμητήριο.