Ανήφορος για χοιροτρόφους και βοοτρόφους το 2017

Πιέσεις στην αγορά κρέατος βλέπει η Rabobank

Ανήφορος για χοιροτρόφους και βοοτρόφους

Υπέρ των καταναλωτών, αλλά εις βάρος των παραγωγών χοιρινού και βοδινού προεξοφλεί η Rabobank ότι θα γείρει η ζυγαριά της αγοράς κρέατος του 2017, καθώς η υψηλή παγκόσμια προσφορά αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές.

Η ολλανδική τράπεζα, ωστόσο, διαβλέπει και ευκαιρίες για όσους χοιροτρόφους και βοοτρόφους επενδύσουν στο συνεργατισμό –ώστε να μειώσουν έτσι το κόστος των εισροών και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση–, καθώς και στην εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας, τα οποία, όπως σημειώνει, γίνονται ολοένα και περισσότερο απαιτητά από την εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος συνεχίζει να κινείται με ανοδικούς ρυθμούς, η παραγωγή φαίνεται ότι «τρέχει» με ακόμα υψηλότερες ταχύτητες. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τoυς αναλυτές της Rabobank, είναι πιο έντονη στην αγορά χοιρινού, όπου οι παραγόμενοι όγκοι αναμένεται τη φετινή χρονιά να αυξηθούν κατά 3 εκατ. κιλά, κυρίως λόγω του δυναμικού «ριμπάουντ» της Κίνας, η οποία το 2016 είχε καταγράψει μείωση. Παρά την αύξηση αυτή, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου εκτιμάται ότι και το 2017 θα διατηρήσει τις εισαγωγές χοιρινού στα περσινά επίπεδα-ρεκόρ, ώστε να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες εσωτερικές της ανάγκες, ενδεχομένως και για να «χτίσει» ένα σημαντικό απόθεμα.

Αυξημένη κατά 500.000 τόνους αναμένεται να είναι και η παγκόσμια παραγωγή βοδινού, η οποία, σημειωτέον, είχε ήδη αυξηθεί κατά 200.000-250.000 τόνους το 2016. Πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την πτηνοτροφία, η οποία παραδοσιακά –όπως σχολιάζει η τράπεζα– επιδεικνύει καλύτερα αντανακλαστικά στις μεταβολές των ισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Έτσι, μετά από μια αύξηση της τάξης των 700.000- 800.000 τόνων την προηγούμενη χρονιά, η παγκόσμια παραγωγή πουλερικών το 2017 αναμένεται να μειωθεί οριακά, αφήνοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο παράθυρο αύξησης των τιμών για τους παραγωγούς και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Ειδικά σε σχέση με την ΕΕ, ο κλάδος αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, ο οποίος, ωστόσο, είναι χαμηλότερος από το 2% του 2016 και από τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, οι οποίοι κυμαίνονταν μεταξύ 2% και 4%. Σε κάθε περίπτωση, η «αυτοσυγκράτηση», σε ό,τι αφορά τις παραγόμενες ποσότητες, θα παίξει ρόλο-κλειδί, υπογραμμίζει η Rabobank, δεδομένου του εντεινόμενου ανταγωνισμού, που θα αντιμετωπίσει το κρέας πουλερικών από το φθηνότερο –σε σχέση με το 2016– βοδινό.

(«Άγνωστοι Χ» που δεν αποκλείεται να μεταβάλουν την εξίσωση της παγκόσμιας αγοράς κρέατος είναι, κατά την τράπεζα, οι μεταβολές στις νομισματικές ισοτιμίες, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς και οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τις εμπορικές συμφωνίες στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ).