Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Αρκαδίας. Το ypaithros.gr στα μέρη που επλήγησαν  (φωτο – video)

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Αρκαδίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά τη Μεγαλόπολη και ο Δήμος Τρίπολης, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από τις καταιγίδες και ιδιαίτερα στις δημοτικές ενότητες Τεγέας και Κορυθίου. Στελέχη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές και περιγράφουν ως εξής την κατάσταση: «Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και το σφοδρό χαλάζι που έπληξαν την περιοχή “έπνιξαν” τα πάντα σε ό,τι αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες. Τα βασικά προϊόντα της περιοχής, ζώα, σπίτια, αποθήκες, αγροτικοί δρόμοι αλλά και αγροτικός εξοπλισμός, χάθηκαν κάτω από το νερό και οι αγρότες δεν μπορούν να πιστέψουν το νέο χτύπημα του καιρού στην καρδιά του καλοκαιριού και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από το κύμα καύσωνα. Ακόμα και πηγάδια γέμισαν λάσπη, δέντρα ξεριζώθηκαν, τρακτέρ θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.

Ο ταμείας του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» Νίκος Καρράς, μιλάει στο ypaithros.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Για το μέγεθος της καταστροφής το ypaithros.gr μίλησε με τον κ. Θανάση Τσιοτίνα, πρόεδρο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», ο οποίος μας ανέφερε: από το πρωί μαζί με τον γραμματέα και τον ταμεία του συνεταιρισμού επισκεφθήκαμε τα χωράφια και διαπιστώσαμε μαζί με τους αγρότες το ύψος της καταστροφής. Οι ζημιές στον καποδιστριακό δήμο Τεγέας είναι ανυπολόγιστες. Μέσα σε λίγες ώρες οι σφοδρές βροχοπτώσεις και το χαλάζι κατέστρεψαν περιουσίες και αφάνισαν καλλιέργειες με βύσσινα, πατάτες, σιτηρά, μήλα αχλάδια και όλων των κηπευτικών. Με  απλά λόγια χάθηκε η φετινή καλλιεργητική χρονιά».

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», καλούν άμεσα τον ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις ενώ παράλληλα εκφράζουν μέσω του ypaithros.gr το παράπονο για τον παγετό του περασμένου Απριλίου (προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε αμπέλια και κερασιές) αφού όπως μας εξηγούν έχουν περάσει περίπου δύο μήνες και παρόλα αυτά οι εκτιμητές του Οργανισμού Ασφαλίσεων δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα. «Η συγκομιδή των κερασιών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν έρθει ακόμα», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση». Επιπλέον μας κάνει γνωστό πως εκτός των σφοδρών βροχοπτώσεων που έπνιξαν κυριολεκτικά τις καλλιέργειες, από την περιοχή Κούβλι μέχρι και το Καστρί Κυνουρίας έπεσε χαλάζι, το ύψος του οποίου έφτασε το μισό μέτρο.

Πλημμύρες στη Μαντινεία

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ypaithros.gr, αγρότες από την περιοχή της Μαντινείας προβλήματα με εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν και στο σημείο που έχει κατασκευαστεί η μονάδα βιοαερίου (οι αγρότες ενημέρωσαν των Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τρίπολη). Συγκεκριμένα οι αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι λόγω τοιχίου που έχει χτιστεί στην κοίτη του ποταμού εμποδίστηκε η ροή των βρόχινων υδάτων με αποτέλεσμα οι πλημμύρες να είναι πιο έντονες. Μάλιστα, μετά τη θεομηνία και μόλις είδαν το μέγεθος της καταστροφής στα χωράφια τους που συνορεύουν με την μονάδα βιοαερίου οι αγρότες διαπληκτίστηκαν με τον μηχανικό που κατασκεύασε το εργοστάσιο. Από την πλευρά του ο μηχανικός – όπως μας αναφέρουν αγρότες – έριξε την ευθύνη σε ένα… γεφύρι που ωστόσο απέχει 1 χιλιόμετρο από το σημείο.