Ανησυχία για υπερπληθυσμούς δάκου στην Κρήτη

Μέχρι και 700 δάκους σε μια παγίδα εντοπίζουν αυτές τις μέρες οι παγιδοθέτες στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, «στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός από τα νότια της Δημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνα, καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας».

Στις παραπάνω περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ήδη ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου και, όπως επισημαίνεται, όπου απαιτηθεί θα πραγματοποιηθεί και επόμενος δολωματικός ψεκασμός. Ωστόσο, οι πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχουν μικρά ποσοστά καρποφορίας, καθιστούν αμφίβολη την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος.

«Για τον λόγο αυτόν», επισημαίνεται, «συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της ΠΕ Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και, εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.

Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον».

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 19/8 σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή των δύο αντιπεριφερειαρχών, Νικόλαου Συριγωνάκη και Μανώλη Χνάρη, του διευθυντή για τη δακοκτονία από τη ΔΑΟΚ και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

«Χρειάζονται άμεσα κι άλλοι ψεκασμοί»

Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, «για τη δακοκτονία του 2019 τα πρώτα συμπτώματα φάνηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ακριβώς αυτό έγινε και φέτος για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές σε όλη την Κρήτη, από τα Χανιά και μέχρι το Λασίθι, που έχουν υπερπληθυσμούς του δάκου. Οι παγιδοθέτες έχουν μετρήσει μέχρι και 600-700 δάκους, όταν στους 100 δάκους εκδίδεται αναγγελία για ψεκασμό.

Τον τελευταίο καιρό, το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, με βοριάδες, έντονες υγρασίες, βροχόπτωση πριν από 20 ημέρες, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του δάκου». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το στάδιο της ωρίμανσης του καρπού στο οποίο βρίσκεται η καλλιέργεια στην Κρήτη είναι το πιο κρίσιμο, γιατί ο δάκος βρίσκει ψίχα, βρίσκει δηλαδή τροφή.

«Εάν πραγματοποιήσουμε 2-3 ψεκασμούς ακόμη, δηλαδή να φτάσουμε στον έκτο, έβδομο ψεκασμό, θα μειωθούν οι πληθυσμοί. Πρέπει άμεσα να γίνουν καινούργιοι ψεκασμοί και, εάν χρειαστεί, να αλλάξουμε και φάρμακα, στα οποία ενδεχομένως εμφανίζει κάποια ανθεκτικότητα ο δάκος. Εάν χρειαστεί, να γίνουν ακόμη και δύο ψεκασμοί σε 15 μέρες», τόνισε.