Άνω Βροντού & Ορεινή Σερρών: Φθηνές αλλά αδιάθετες οι πατάτες

Άνω Βροντού & Ορεινή Σερρών: Φθηνές αλλά αδιάθετες οι πατάτες

Αδιάθετοι στις αποθήκες παραμένουν χιλιάδες τόνοι πατάτας από την Άνω Βροντού Σερρών, εξαιτίας της αθρόας εισαγωγής φθηνής και κατώτερης ποιοτικά πατάτας από την Αίγυπτο ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πατατοπαραγωγοί ανησυχούν, καθώς βλέπουν για άλλη μια χρονιά την παραγωγή τους να μην απορροφάται και τις τιμές να συμπιέζονται προς τα κάτω. «Τα τελευταία πέντε χρόνια επιβιώνουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία» αναφέρει ο Νίκος Χαλάτσης, μέλος της ομάδας πατατοπαραγωγών Α. Βροντούς, «και ήδη πολλοί αγρότες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα χωράφια, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά».

Έντονα ανησυχούν για μια ακόμη χρονιά οι πατατοπαραγωγοί
Έντονα ανησυχούν για μια ακόμη χρονια οι πατατοπαραγωγοί

Λίγα χιλιόμετρα απόσταση από την Α. Βροντού, στην Ορεινή Σερρών, η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική. Αν και ολόκληρη η παραγωγή έχει διατεθεί, ωστόσο η τιμή που «έφυγε» η πατάτα από τον παραγωγό είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ασύμφορη. «Φέτος πουλήσαμε 22 λεπτά το κιλό» τονίζει ο παραγωγός Ζαχαρίας Σέκουλης, «όμως με το κόστος παραγωγής να φτάνει τα 27 λεπτά και κάθε στρέμμα να κοστίζει περισσότερα από 600 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε βιώσιμοι».

Για τις παραπάνω περιοχές, η πατάτα είναι μια εκτεταμένη μονοκαλλιέργεια με μεγάλα διαχειριστικά έξοδα. «Επειδή καλλιεργείται στο βουνό και όχι στον κάμπο, έχουμε πολλά έξοδα σε πετρέλαια, λιπάσματα και άρδευση» τονίζουν οι κ.κ. Χαλάτσης και Σέκουλης. Ο κ. Χαλάτσης υπογραμμίζει πως η πολιτεία, αντί να βάζει μόνο φόρους, θα μπορούσε να βοηθήσει τους παραγωγούς αγοράζοντας τις αδιάθετες ποσότητες ως επισιτιστική βοήθεια σε άπορους ή πρόσφυγες. Ο κ. Σέκουλης, από την πλευρά του, ζήτησε να μειωθούν οι τιμές στα αγροτικά εφόδια. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 3500 χιλ. στρέμματα πατάτας, με ετήσια παραγωγή πάνω από 10.000 τόνους.

Αφροδίτη Χρυσοχόου