Ανοδικός πληθωρισμός, κίνδυνος ύφεσης και αυξήσεις επιτοκίων εφέτος στην ευρωζώνη

Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, άνοδο του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων, δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του Reuters με τη συμμετοχή σημαντικών οικονομολόγων.

Από τους συμμετέχοντες οικονομολόγους στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 6 Απριλίου, η συντριπτική πλειοψηφία εκτιμά ότι η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο δύο οικονομολόγοι θεωρούν ως βασικό κίνδυνο την πιθανή αναζωπύρωση της επιδημίας COVID-19.

Με τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ να διαμορφώνεται στο 7,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, οι οικονομολόγοι που μετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η κορύφωσή του.

Στο νομισματικό μέτωπο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τερματίσει τις αγορές ομολόγων εφέτος και να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

 Από τους 53 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 41 δήλωσαν πώς αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί εφέτος, από το -0,50%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Τριάντα ένας από τους μετέχοντες, δήλωσαν ότι αναμένουν η αύξηση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο. Δέκα οικονομολόγοι την αναμένουν αμέσως μετά το τρίτο τρίμηνο, αλλά ουδείς περιμένει αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Το παράθυρο δράσης για την ΕΚΤ στενεύει, ωστόσο, και η πιθανότητα ύφεσης εφέτος να ανέρχεται στο 30%, καθώς η ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. «Υπάρχει κίνδυνος ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου να είναι λίγο χειρότερος από τον αναμενόμενο ή η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω», προβλέπει ο Γκόρντον Σκοτ, οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην RBC. Προσθέτει μάλιστα ότι η πιθανότητα ύφεσης παραμένει σημαντική.

Οι ειδικοί, οι οποίοι τον Μάρτιο ανέμεναν ισχυρή ανάκαμψη από το κύμα Ομικρον του κορωνοϊού, αναθεώρησαν προς τα κάτω την εκτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης για το τρέχον τρίμηνο σε μόλις 0,4%. Ένα ποσοστό λιγότερο από το μισό, από αυτό που αναμενόταν πριν από ένα μήνα. Η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 0,6% το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Τώρα αναμένουν το ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί κατά 2,9% φέτος και 2,3% το 2023 από 3,8% και 2,5% αντίστοιχα , που ανέμεναν πριν από έναν μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr