Σε άνοδο κριθάρι και αραβόσιτος

Η ανοδική τάση στο κριθάρι, που άλλωστε είχε διαφανεί από την αρχή της χρονιάς, επιβεβαιώνεται με σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρσι και συγκεκριμένα 9% πάνω από την περσινή παραγωγή των περίπου 59 εκατ. τόνων. «Υπεύθυνοι» για αυτήν τη μεταβολή είναι κατά κύριο λόγο και πάλι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μικρότερη, αλλά διόλου αμελητέα αναμένεται να είναι η αύξηση της παραγωγής στον αραβόσιτο όπου οι αναλυτές την τοποθετούν στους 63,7 εκατ. τόνους, μισό εκατομμύριο πάνω από την περσινή συγκομιδή. Οι συνθήκες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν εξαιρετικές, αντισταθμίζοντας τις παραγωγικές επιπτώσεις της Γαλλίας και τις μικρότερες απώλειες σε Γερμανία και Πολωνία.

Εντείνονται οι εισαγωγές αραβόσιτου κόντρα στην αυξημένη παραγωγή

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εξέλιξη των εισαγωγών αραβοσίτου στην ΕΕ, καθώς, παρά την αυξημένη φετινή παραγωγή, η αύξηση που καταγράφηκε έως τις 11 Αυγούστου ξεπερνούσε το 80%. Αναλυτικότερα, σε σχέση με τους 1.372.328 τόνους που είχαν εισαχθεί έως το ίδιο χρονικό σημείο την προηγούμενη χρονιά, φέτος οι εισαγωγές έφτασαν τους 2.504.787 τόνους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι εισαγωγές αραβοσίτου στην ΕΕ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους (2019/2020) θα ανέλθουν σε 21 εκατ. τόνους. Νωρίτερα η ΕΕ παρουσίαζε μια πιο συντηρητική πρόβλεψη, δηλαδή 15,5 εκατ. τόνους σε σχέση με τους 24 εκατ. τόνους εισαγωγών της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι αμφίβολο αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, που βασιζόταν και στις εκτιμήσεις για μεγαλύτερη παραγωγή εντός της ΕΕ. Με την ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών φέτος να ανακάμπτει και να φτάνει τους 313 εκατ. τόνους από 293 εκατ. τόνους πέρσι, οι προσδοκίες αναφορικά με τον αραβόσιτο ήταν για συγκράτηση των ούτως ή άλλως αυξημένων εισαγωγών. Τη σεζόν 2018/2019 εισήχθησαν μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου στην ΕΕ, καθώς η παραγωγή χονδροειδών σιτηρών είχε χτυπηθεί από τις κλιματικές συνθήκες του θερμού καλοκαιριού.

Τις πρώτες έξι εβδομάδες της ανωτέρω περιόδου, σχεδόν οι μισές εισαγωγές (48,2%) προέρχονται από την Ουκρανία. Αυτός είναι και ο λόγος που το USDA προβλέπει οι εξαγωγές της χώρας να φτάνουν στον αριθμό ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων τόνων. Σαν να μην έφτανε αυτό, τεράστια είναι η αύξηση των εισαγωγών από τη μακρινή Βραζιλία, όπου έχουν εισαχθεί πάνω από 900.000 τόνοι προϊόντος σε σχέση με τις περσινές μηδαμινές ποσότητες που είχαν εισαχθεί πέρσι.