Χαραμάδα για άνοδο των τιμών στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανοίγει η κινητικότητα που ξεκίνησε να παρατηρείται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες. Ακόμη κι αν οι τιμές των προηγούμενων εβδομάδων δεν έχουν προς ώρας αλλάξει τα μηνύματα της αγοράς που δειλά άρχισαν να εμφανίζονται από την προηγούμενη εβδομάδα, εντούτοις επιτρέπουν την αισιοδοξία για ανάκαμψη των τιμών στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μετά και την άνοδο που παρατηρήθηκε στις υπόλοιπες κατηγορίες λαδιών.

Σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος που έχει παίξει η εκτόξευση παγκοσμίως της τιμής φυτικών ελαίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι δύο εμπλεκόμενες (Ουκρανία-Ρωσία) ελέγχουν το 80% σχεδόν του διεθνούς εμπορίου ηλιελαίου, ενώ και τα σογιέλαια κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Η παραπάνω κατάσταση φαίνεται να χτυπά και την πόρτα του πιο εκλεκτού φυτικού ελαίου, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ισπανία, η μεγαλύτερη διεθνώς παραγωγός ελαιολάδου, ξεκίνησε να εφαρμόζει πλαφόν, περιορίζοντας τις πωλήσεις ηλιελαίου, μετά την ασυνήθιστη ζήτηση που καταγράφει στη λιανική η συγκεκριμένη κατηγορία.

 

Εντονότερο ενδιαφέρον από την αρχή της εβδομάδας εντοπίζουν τα Χανιά

Χαρακτηριστικά είναι όσα μεταφέρει από τα Χανιά ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, Νεκτάριος Παρασκάκης, σύμφωνα με τον οποίο ενώ το προηγούμενο διάστημα «παρατηρούσαμε μία στασιμότητα στα συμβατικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, αλλά και μία άνοδο στα λάδια των κατηγοριών των παρθένων και βιομηχανικών», αυτό ξεκίνησε να αλλάζει από την προηγούμενη εβδομάδα, με αργό ρυθμό και με την κινητικότητα να εντείνεται από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

«Έχει αρχίσει να υπάρχει μία ζήτηση, οι μεσίτες άρχισαν να δραστηριοποιούνται, να προτείνουν τιμές, οι οποίες αλλάζουν προς τα πάνω, ενδεχομένως δυο και τρεις φορές την ημέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο, τα μηνύματα αυτά που δίνει η αγορά, σε επίπεδο χονδρικής προς ώρας, θα οδηγήσουν σε αλλαγή τιμών και στον παραγωγό τις επόμενες ίσως εβδομάδες, με το λάδι να έχει ανοδικές τάσεις, κάτι που φαίνεται σε επίπεδο ζήτησης και με την τιμή παράδοσης στην Ιταλία να έχει αυξηθεί.

Η ανατίμηση που παρατηρήθηκε στα «δεύτερα προϊόντα» όπως παρθένα, λαμπάντε, πυρηνέλαια, καθώς και στα σπορέλαια, φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει τον δικό της ρόλο, κάτι που θα οδηγήσει σε αλλαγές στις τιμές και των συμβατικών εξαιρετικών παρθένων, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας και για τον ρόλο που διαδραμάτισε η ουκρανική κρίση, ενώ ξεκινά και ο τουρισμός.

Πάντως, για τον νομό, που πλέον έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ελαιοκομική σεζόν, οι τιμές παραμένουν ακόμη στα επίπεδα των 3,20 ευρώ ως επί το πλείστον, με τον Συνεταιρισμό να δίνει 3,25 για το ΠΟΠ και 3,20 για το συμβατικό εξαιρετικό παρθένο.

Συνεχίζει τις υψηλές τιμές το Πλωμάρι

Αντίστοιχη εκτίμηση για άνοδο των τιμών, με βάση την εικόνα των τελευταίων ημερών, μετέφερε και από το νησί της Λέσβου ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής. «Τελευταία είχε παρουσιαστεί μία στασιμότητα, μια πτώση των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο. Αλλά, εδώ και λίγες μέρες, βλέπουμε να ανακάμπτουν» σχολίασε, μεταφέροντας την προσωπική εκτίμηση ότι θα υπάρξουν πιο αυξημένες τιμές.

Το νησί ολοκληρώνει κι αυτό τον φετινό κύκλο των συγκομιδών, με τα ελαιοτριβεία πλέον να ανοίγουν ανά βδομάδα, ενώ οι όγκοι της φετινής παραγωγής δεν είναι ακόμη γνωστοί. Τα προβλήματα που σημειώθηκαν και κατά τη φετινή χρονιά κάνουν τον ίδιο να εκτιμά ότι η παραγωγή θα κινηθεί προς τους 6.000 τόνους ελαιολάδου, εν αναμονή και επίσημων στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές για την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου διατηρούν το υψηλό επίπεδο των 3,70 ευρώ για τα τρία δέκατα, τιμή που δίνουν δύο ελαιοτριβεία, αυτό του Συνεταιρισμού και το ιδιωτικό που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Στο υπόλοιπο νησί, ο τιμοκατάλογος του Νοεμβρίου, που έθετε το επίπεδο των 3,15 ευρώ, δεν έχει ακόμη αλλάξει, όμως για πολλά ελαιοτριβεία κυριάρχησαν οι τιμές που επικρατούσαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, των 3,30-3,40 ευρώ, όπως εξηγεί. Πάντως, κατά τον ίδιο, η εικόνα της Ισπανίας είναι κι αυτή που θα καθορίσει και φέτος τις τιμές, οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματά της ως το τέλος του μήνα.

Προβληματισμοί στη Λακωνία από τη στασιμότητα

Παγωμένη δείχνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά ελαιολάδου στη Λακωνία, όπου το βλέμμα παραμένει στραμμένο στην Ισπανία, ενώ κλίμα αβεβαιότητας δημιουργεί για την επόμενη μέρα η πολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί.

«Ως συνεταιρισμός, προ δεκαημέρου πουλήσαμε με 3,60, όμως η τιμή έχει πέσει στα 3,40. Αυτό που πουλήσαμε ήταν ένα βυτίο και μέχρι εκεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης. Κατά τον ίδιο, οι παραγωγοί είναι διστακτικοί στη διάθεση ελαιολάδου, ενώ, σύμφωνα με τον φόβο που εκφράζει, η τιμή δεν θα κινηθεί προς τα πάνω, αφήνοντας κερδισμένους τους μεσάζοντες.

«Περιμένουμε και μετά τις 15 Μάρτη να δούμε τι θα γίνει με την Ισπανία» συμπληρώνει, παρατηρώντας γενικά ένα μούδιασμα και μία αγορά που δεν κινείται, αφήνοντας πίσω αρκετά αποθέματα, που μπορεί να είναι στο 50% της παραγωγής, όπως εκτίμησε. Όμως, ο ακριβής αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή. Αποθέματα πάνω από το 50% υπάρχουν ακόμη στον Συνεταιρισμό της Πετρίνας, με την παραγωγή του φέτος να κινείται στο επίπεδο των 500 τόνων.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του, Παναγιώτη Πουλάκο, το ξεκίνημα για την οργάνωση ήταν με μία πώληση 35 τόνων στην τιμή των 3,45 ευρώ, όμως τα πράγματα τώρα δείχνουν μουδιασμένα.

«Σίγουρα τα όσα γίνονται έχουν άμεση σχέση με την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί» προσθέτει, εκτιμώντας ότι η τιμή του λαδιού θα πρέπει να ανέβει περισσότερο, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να πουν ότι καλύπτουν τα έξοδά τους. Κατά τον ίδιο, η τιμή με βάση τη λογική θα έπρεπε να κινείται πάνω από τα 3,70 ευρώ.