Με ανοιχτές πληγές προχωρά η Διεπαγγελματική Φέτας

Με αποχωρήσεις και διενέξεις συνοδεύτηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας που διεξήχθη στον Τύρναβο, τη Δευτέρα 13/9, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου. Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΟΦ πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να αναγνωριστεί, μόλις τον Αύγουστο, φαίνεται ότι τα γνωστά προβλήματα αναδύθηκαν εκ νέου, αφήνοντας «σκιές» για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Από τη διαδικασία αποχώρησαν και τα έξι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, δύο μέλη της ΠΕΚ, ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων (ένα μέλος), ο ΟΔΙΠΠΑΦ (ένα μέλος), και ένα μέλος του ΣΕΒΓΑΠ. Στη συνέχεια, ψήφισαν οι εναπομείναντες, δηλαδή δέκα εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ, τέσσερις της ΠΕΚ, τρεις της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων και δύο της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων.

Tελικά, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, από τους συνολικά 33 εκπροσώπους, ψήφισαν οι 19 σε επαναληπτική ψηφοφορία. Αυτοί ενέκριναν ομόφωνα το εννεαμελές ΔΣ, που θα συνεδριάσει προσεχώς για να κατανείμει ρόλους.

Στο ΔΣ παραμένουν τα εννιά πρόσωπα που συμμετείχαν στο προσωρινό ΔΣ, δηλαδή οι Ιωάννης Βιτάλης (ΔΩΔΩΝΗ), Αλέξανδρος Μποτός (Ρούσσας), Μιχάλης Σαράντης (ΟΛΥΜΠΟΣ), Κωνσταντίνος Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ), ως εκπρόσωποι του συνδέσμου των γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ), και από την πλευρά των παραγωγών οι Δημήτρης Μόσχος (ΣΕΚ), Μιχάλης Τζιότζιος (ΠΕΚ), Ιωάννης Γκουρομπίνος (Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων), ενώ επίσης μετέχουν και οι Παύλος Σατολιάς από τον ΟΔΙΠΠΑΦ και Νίκος Τάχας από την Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων.

Τα μέλη του ΣΕΚ αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της διαδικασίας. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» το μέλος του ΣΕΚ και πρόεδρος του συνεταιρισμού αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, «αποχωρήσαμε για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων να καταθέσουν τα στοιχεία αντιπροσωπευτικότητάς τους, ως προς την παραγωγή γάλακτος. Ως ΣΕΚ, ζητήσαμε έναν μήνα να καταθέσουμε τα στοιχεία μας. Επιπλέον είπαμε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί μια Γενική Συνέλευση όπου συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή ελέγχθηκαν και ελέγχονται για νοθεία στη φέτα».

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που συμμετείχε στη διαδικασία: «Εφόσον τα πεπραγμένα ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, το θέμα προχώρησε. Από εδώ και πέρα χρειάζεται πολλή δουλειά και να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Θα πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα και να μπουν κάποιοι επιπλέον κανόνες».

Να σημειωθεί ότι στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής παρέστησαν ακόμη δύο περιφερειάρχες, ο Κώστας Αγοραστός της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο Γιώργος Κασαπίδης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και η βουλευτής και τ. υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Διάσταση απόψεων σε παραγωγούς και μεταποιητές

Το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων από τη Λάρισα, Μιχάλης Τζιότζιος, επέρριψε ευθύνες στον ΣΕΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε να προχωρήσει η διαδικασία: «Δεν υπάρχει κάποια αμφισβήτηση ως προς την εγκυρότητα της διαδικασίας, έγινε επαναληπτική ψηφοφορία και αναδείχθηκε ομόφωνα διοικητικό συμβούλιο από 19 εκπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης. Ας έρθει μετά από έναν μήνα ο ΣΕΚ και ας καταθέσει στοιχεία».

Ο αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ, Ιωάννης Βιτάλης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Υπήρξε ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας για δύο μέλη της ΔΟΦ, τον ΣΕΚ και τον Κλαδικό Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων, χωρίς όμως να επηρεάζει άμεσα τη συμμετοχή τους στην Οργάνωση. Μέχρι σήμερα και μετά από τόσο καιρό, οι ανωτέρω δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα τα αναγκαία στοιχεία για να προσδιοριστεί η αντιπροσωπευτικότητά τους. Παρ’ όλα αυτά και τα δύο μέλη παραμένουν ισότιμα στην ΕΔΟΦ. Είναι πλέον ένα δικό τους θέμα που πρέπει να επιλύσουν, αλλά για κανέναν λόγο δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την έγκριση του ΔΣ από τη Γενική Συνέλευση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (ΟΛΥΜΠΟΣ), Μιχάλης Σαράντης, ανέφερε πως «υπήρξαν ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί πριν από τη Γενική Συνέλευση. Θα μπορούσε το κλίμα να ήταν πανηγυρικό και όχι να γίνει αυτό που έγινε. Με παρέμβασή μου, δώσαμε περιθώριο δύο μηνών στους κτηνοτρόφους να καταθέσουν στοιχεία, γιατί υπάρχουν διπλοεγγραφές στους παραγωγούς».