Ανοιχτές Πόρτες: Δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον των φίλων του οίνου στην Πελοπόννησο

Υψηλός ο ανταγωνισμός από εμβληματικά τοπικά οινικά δρώμενα

Με μικρή συμμετοχή των οινοποιείων γιόρτασε φέτος η Πελοπόννησος τις «Ανοιχτές Πόρτες», που δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τον αριθμό επισκεπτών των προηγούμενων ετών, παρά το γεγονός ότι ο καιρός εκείνο το Σαββατοκύριακο ευνοούσε τέτοιου είδους περιηγήσεις.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, Νίκος Βλάχος, «γενικά, ο κόσμος δεν δείχνει ιδιαίτερη τάση να συμμετέχει σε αυτό το διήμερο περιήγησης των οινοποιείων. Εμείς έχουμε τη δική μας ετήσια γιορτή του κρασιού “Μεγάλες Μέρες της Νεμέας”, όπου γίνεται μια διαδικασία εντελώς ξεχωριστή. Η εκδήλωση “Ανοιχτές Πόρτες” είναι πανευρωπαϊκή και δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Όπως λέει, τα περισσότερα οινοποιεία δεν ανοίγουν.

Νεμέα

«Σε τοπικό επίπεδο, γίνονται κάποιες προσπάθειες προώθησης των προϊόντων, ενώ αρχίζει και καλλιεργείται η ιδέα να διεξάγονται εκδηλώσεις σχετικά με τα κρασιά που παράγει η κάθε ζώνη ξεχωριστά», σημειώνει ο κ. Βλάχος. Και προσθέτει: «Στη Νεμέα, ξεκινάει από φέτος μια προσπάθεια να προάγουμε το Αγιωργίτικο κρασί μέσα από εκδηλώσεις που θα διαρκούν μία εβδομάδα και θα υλοποιούνται τον μήνα Φεβρουάριο. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις προώθησης και σε ευρωπαϊκές πόλεις».

Ο ίδιος καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «φέτος οι “Μεγάλες Μέρες της Νεμέας” συμπληρώνουν 20 χρόνια και, φυσικά, τα οινοποιεία θα είναι ανοιχτά». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Συμμετέχοντα μέλη

Αναλυτικά, τα οινοποιεία που συμμετείχαν στις «Ανοιχτές Πόρτες» ήταν:

● Από την Αργολίδα: Οινοποιείο Παπαντώνη (Άργος, www.papantonis.gr), Οινοποιείο Σκούρας (Μαλανδρένι, www.skouras.gr).

● Από την Αρκαδία: Παναγόπουλος (Γκορτσούλι Μαντινείας, www.ktimapanagopoulos.gr), Τσέλεπος (14ο χλμ. Τρίπολης – Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας www.tselepos.gr).

● Από την Κορινθία: Κουτσοδήμος ΑΕOE (Κοδέλα Νεμέας, www.koutsodimos.com), Μπαραφάκας (Πίνδου 8, Νεμέα, www.barafakawines.gr), Νεμέας Συνεταιρισμός (Δ. Παπακωνσταντίνου 130, Νεμέα, www.nemeanwines.gr), Νικολάοu (Μανιάτη 11, Νεμέα 20500, www.domainenikolaou.gr), Παλυβού (Αρχαία Νεμέα Κορινθίας, www.palivos.gr), Ράπτη (Λεόντιο Νεμέας, www.ktimarapti.gr).