Ανοιχτή πληγή του ευρωπαϊκού Νότου οι συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών γης

Στο προσκήνιο ήρθαν για μία ακόμα φορά οι άσχημες συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ιταλία και στην Ισπανία, με αφορμή έκθεση που πραγματοποίησε η ιταλική περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Terra».

Από την ισπανική Μούρθια, τον «οπωρώνα της Ευρώπης», τις ντομάτες και τα σπαράγγια της ιταλικής Απουλίας μέχρι τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, η κατάσταση των αλλοδαπών εργατών γης είναι παρόμοια και δραματική, όπως καταγράφεται στην έρευνα που διενεργήθηκε από δημοσιογράφους και ερευνητές των τριών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Κοινά χαρακτηριστικά αποτελούν η μαύρη εργασία, η έλλειψη συμβάσεων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η βία και η περιθωριοποίηση.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη σχέση της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων με αόρατα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών γης και στις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την περίπτωση της Ελλάδας, η έρευνα επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια φράουλας στην Ηλεία, όπου οι ερευνητές τονίζουν πως επτά χρόνια μετά τους πυροβολισμούς εναντίον εργατών γης από το Μπαγκλαντές λίγα έχουν αλλάξει.

Μάλιστα, ο υπότιτλος της έκθεσης αναφέρεται στο φαινόμενο του «caporalato», που στα ιταλικά σημαίνει «δεκανέας» και αποδίδεται περιφραστικά στη γνωστή φιγούρα του επιστάτη, ενός ανθρώπου που με το μαστίγιο επιτηρούσε τις φυτείες των τσιφλικάδων.

Ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία προκαλούν οι επισημάνσεις της έρευνας ότι η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη Σύμβαση 129 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον Αγροτικό Τομέα, που εισήχθη το 1969 και επισημοποιήθηκε το 1970. Η επικύρωση της σύμβασης θα κάλυπτε ένα μεγάλο κενό της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και θα βοηθούσε σημαντικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στη γεωργία.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης με τίτλο «Ε(U)xploitation» αποτελείται από 80 σελίδες, με ρεπορτάζ, υπομνήματα, πίνακες και φωτογραφίες, ενώ βρίσκεται αναρτημένο στη σελίδα www.associazioneterra.it/ στα ιταλικά και στα αγγλικά. Το ελληνικό κομμάτι της έρευνας υπογράφει ο δημοσιογράφος-ερευνητής Αποστόλης Φωτιάδης.