Ανοιχτός ο Μ. Σαράντης για την προεδρία της Διεπαγγελματικής, ενώ προτείνει να έχει ο ΣΕΒΓΑΠ την πλειοψηφία της εκπροσώπησης

«Ανοιχτός» ο Μ. Σαράντης για την προεδρία της Διεπαγγελματικής, «Η πλειοψηφία στον ΣΕΒΓΑΠ», η θέση του

Δεδομένη είναι πλέον η διαφωνία του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» Μιχάλη Σαράντη με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του ΣΕΒΓΑΠ στο θέμα της Διεπαγγελματικής φέτας. Σε επιστολή του προς τον Σύνδεσμο των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών ο ίδιος επαναλαμβάνει τις θέσεις που εκφράστηκαν στην ανακοίνωση που είχε συντάξει ο Κλαδικός Συνεταιρισμός των «Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος» για την επόμενη μέρα της φέτας και της Διεπαγγελματικής. Εντός της επιστολής ο κ. Σαράντης εκφράζει απόψεις που έρχονται σε ξεκάθαρη αντίθεση με το πλάνο που μέχρι σήμερα είχε προωθήσει ο ΣΕΒΓΑΠ και ο αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» Ι. Βιτάλης.

Η επιστολή αυτή έρχεται μάλιστα δύο 24ωρα μετά τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ και ενώ από τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου στην «ΥΧ» γνωστοποιήθηκε ότι δεν αλλάζει κάτι στην πολιτική του Συνδέσμου για τη Διεπαγγελματική φέτας. «Θα συνεχίσουμε ως έχουμε με προτεινόμενο πρόεδρο της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής τον κ. Βιτάλη, όπως έχει οριστεί από τα μέλη μας. Θα επισπεύσουμε τους ρυθμούς και αναμένουμε το ίδιο και από το ΥπΑΑΤ», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Αποστολόπουλος.

Πάντως, στην επιστολή του ο κ. Σαράντης εκφράζει τη θέση ότι οι μεταποιητές και ειδικότερα ο ΣΕΒΓΑΠ θα πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία της εκπροσώπησης για τη λήψη των αποφάσεων στη Διεπαγγελματική, ενώ όπως αναφέρει στο κείμενο, «Εφόσον τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που παράγουν ΦΕΤΑ έχουν ποσοστό πάνω από 70% μαζί με τους κτηνοτρόφους που προμηθεύουν το γάλα για την παραγωγή αυτής της ποσότητας ΦΕΤΑΣ, δεν χρειάζεται κανένας άλλος με μη ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής» αποκλείοντας δηλαδή τις συνδικαλιστικές ενώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΚ) καθώς και τα μικρότερα τυροκομεία που μέχρι σήμερα συμμετείχαν στον υπό σύσταση φορέα.

Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο ίδιος ανέφερε: «Εγώ διαφωνώ με αυτό που έλεγε ο ΣΕΒΓΑΠ και η προηγούμενη κυβέρνηση, να μπουν δηλαδή οι μικροί τυροκόμοι της Θεσσαλίας και διάφοροι άλλοι τυροκόμοι και κτηνοτροφικοί σύλλογοι. Ενασχόληση με τη φέτα έχουν οι τυροκόμοι – μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που έχουν το 70% της παραγωγής φέτας και οι παραγωγοί που δίνουν το γάλα σε αυτά τα τυροκομεία που έχουν το 70% του γάλακτος». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτά που είπα στη συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ τα έστειλα και γραπτώς. Ήταν ξεκάθαρο ότι η παλιά προσπάθεια τελειώνει και πλέον ξεκινάει από την αρχή η δημιουργία της Διεπαγγελματική. Δήλωσα παρών και ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να είμαι ή μπορεί και να μην είμαι επικεφαλής».

Η επιστολή του κ. Σαράντη έχει ως εξής:

Όπως και χθες ανέφερα στη συζήτηση για τη Διεπαγγελματική, οι αρχές, οι αξίες και οι θέσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ είναι:

  1. Η έδρα της Διεπαγγελματικής να είναι στην Λάρισα και το Δ.Σ. να συνεδριάζει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν και οι Συνεταιρισμοί Γάλακτος.
  2. Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.
  3. Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.
  4. Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.
  5. Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι κτηνοτρόφος με τα απαραίτητα προσόντα. Με αυτό τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και για το πότε γίνονται οι έλεγχοι και βεβαίως για τα αποτελέσματα τους.
  6. Τα μέλη της Διεπαγγελματικής που παράγουν ΦΕΤΑ, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή Ανεξάρτητης Αρχής, να ελέγχει τα εργοστάσια παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το 24ωρο.
  7. Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.
  8. Εφόσον τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που παράγουν ΦΕΤΑ έχουν ποσοστό πάνω από 70% μαζί με τους κτηνοτρόφους που προμηθεύουν το γάλα για την παραγωγή αυτής της ποσότητας ΦΕΤΑΣ, δεν χρειάζεται κανένας άλλος με μη ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής.
  9. Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
  10. Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
  11. Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος.
  12. Έλεγχος καταλληλόλητας και συμβατότητας του ντόπιου ελληνικού γάλακτος σε ό,τι αφορά παραγόμενες φυλές αιγοπροβάτων και χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές.
  13. Αναπροσαρμογή των προδιαγραφών και λύση των προβλημάτων που υφίστανται στην παραγωγή και συσκευασία του προϊόντος ενσωματώνοντας όλες τις νέες λύσεις που δίνει η τεχνολογία και απαιτούν οι διεθνείς αγορές (πχ φέτα crumbled, ημιάπαχη, μαλακή, σκληρή κλπ).
  14. Οι μεταποιητές να έχουν την πλειοψηφία στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ.
  15. Έλεγχος εμπορικών εταιρειών διακίνησης της ΦΕΤΑΣ στις χώρες του εξωτερικού. Ταυτοποίηση τιμολογίων των τυροκομείων, με τα τιμολόγια του ενδιάμεσου εμπόρου προς το κατάστημα λιανικής.

 Με εκτίμηση,

Μιχάλης Σαράντης

Διευθύνων Σύμβουλος

Περισσότερα για τις εξελίξεις στην αιγοπροβατοτροφία, τη φέτα και το παρασκήνιο της Διεπαγγελματικής στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 18/10 στα περίπτερα