Άνθρακες ο «θησαυρός» της σταδιακής αύξησης των εισφορών υγείας για τους αγρότες

Άνθρακες ο «θησαυρός» της σταδιακής αύξησης των εισφορών υγείας για τους αγρότες
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις είναι πολύ πιθανό να βρεθούν από 1ης Ιανουαρίου 2017 οι αγρότες- ασφαλισμένοι του ΟΓΑ καθώς το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε εξίσωση των εισφορών υγείας που καταβάλλουν με τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Το «κλειδί» βρίσκεται στη δέσμευση για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης και την άμεση εφαρμογή γι’ αυτές του συντελεστή 6,9% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος.

-Διαφήμιση-

Εφόσον το μέτρο αυτό υλοποιηθεί, θα πλήξει άμεσα τους αγρότες-ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου, προβλέπεται από 1/1/2017 έως 31/12/2017 να υπαχθούν στο συντελεστή 4,73% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Από 1/1/2018 έως 31/12/2018 ο συντελεστής αυτός ορίζεται σε 5,84%, ενώ από το 2019 εξισώνεται με εκείνον που ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων, δηλαδή μεταβαίνει στο 6,9%.

Βάσει της δέσμευσης του «συμπληρωματικού μνημονίου», ωστόσο, οι αγρότες θα πρέπει από 1/1/2017 να «μεταφερθούν» στο συντελεστή 6,9%.

Εξίσου χαμένοι βγαίνουν και οι νέοι ασφαλισμένοι του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και οι αποφοίτοι ΑΕΙ που είναι μέλη των αντίστοιχων επιστημονικών συλλόγων ή επαγγελματικών επιμελητηρίων. Αυτοί, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, θα κατέβαλλαν για τα δύο πρώτα έτη ασφάλισης εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ 4,87% επί του εισοδήματος και για τα επόμενα τρία χρόνια εισφορά 5,91%. Αν περάσει το εν λόγω μέτρο, οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μεταβούν από το 2017 απευθείας στον συντελεστή 6,9%.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki