Τ. Πετρόπουλος: «Αντιασφαλιστική η μεταρρύθμιση της ΝΔ για τους αγρότες»

-Διαφήμιση-

άρθρο του Τάσου Πετρόπουλου, Δικηγόρου, πρώην υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον επονομαζόμενο «νόμο Κατρούγκαλου», μόλις 2.500 αγρότες θα πλήρωναν μεγαλύτερη εισφορά από εκείνη της ανώτατης 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας που έθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ για τους 480.000 αγρότες της χώρας. Όμως, 400.000, σχεδόν το 84 % του συνόλου των αγροτών, θα πλήρωναν έως 65 ευρώ μηνιαία εισφορά για σύνταξη, ενώ τώρα καλούνται να πληρώνουν, στην κατώτατη 1η κατηγορία, εισφορά από 87 έως 91 ευρώ, προσαυξανόμενη στο διηνεκές.

Για την αγροτική οικογένεια, η αύξηση των εισφορών γίνεται υπέρογκη. Όχι μόνο λόγω της αύξησης των εισφορών, αλλά και διότι οι συνταξιούχοι αγρότες καλούνται πλέον, από 1/1/2020, να πληρώνουν εισφορά, εφόσον εξακολουθούν να έχουν αγροτικό εισόδημα, ανεξάρτητα αν είναι μικρό ή μεγάλο, καθώς ο νόμος της ΝΔ διατηρεί μόνο τη νομοθετική μας πρόβλεψη περί μη περικοπής της αγροτικής σύνταξης. Με την επιβολή εισφοράς στους συνταξιούχους αγρότες, αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν πάνω από 1.000 ευρώ ετησίως, εκτός αν επιλέξουν την εγκατάλειψη των καλλιεργειών. Αλλά ούτε και τα παιδιά ή τα εγγόνια δεν θα αποδέχονται την αγροτική κληρονομιά σε περίπτωση μικρού κλήρου, αν δεν καλύπτουν την εισφορά από παράλληλη μισθωτή εργασία ή δεν ασκούν αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα.

Για τους λόγους αυτούς, ο διάσπαρτος μικρός κλήρος κινδυνεύει με εγκατάλειψη. Συνακόλουθη συνέπεια θα είναι η μείωση των προς την Ελλάδα άμεσων ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασύμφορη είναι, επίσης, για τους αγρότες η κατάργηση του επιμερισμού του αγροτικού εισοδήματος σε περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι επιδράσεις στην αγροτική οικονομία είναι προφανώς αρνητικές. Και μπορούν να προκαλέσουν ανάσχεση στη θετική πορεία του ΕΦΚΑ που σημειωνόταν και για τους αγρότες. Καθώς:

 Η μέση μηνιαία σύνταξη των αγροτών χορηγείται ήδη αυξημένη κατά 40 ευρώ, συγκριτικά με εκείνη που ελάμβαναν από τον ΟΓΑ και βαίνει βελτιούμενη.

Με 40 έτη ασφάλισης και 10.000 ετήσιο εισόδημα αντί 543 ευρώ θα χορηγείται το 2031 μηνιαία σύνταξη 626,45 ευρώ.

Το κατώτατο ποσό σύνταξης χηρείας από 73 ευρώ το αυξήσαμε στα 360 ευρώ μηνιαίως για τον/την σύζυγο και σε 360 ευρώ για τα τέκνα, ήτοι 720 ευρώ.

Χορηγήθηκε στους αγρότες ολόκληρη 13η σύνταξη, την οποία η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε ξανά.

Διαγράφηκαν όλες οι προσαυξήσεις στους οφειλέτες αγρότες και ρυθμίστηκε η οφειλή σε 120 δόσεις με ελάχιστη τα 30 ευρώ, με τη δυνατότητα να χορηγείται η σύνταξη με παρακράτηση της οφειλής από αυτήν.

Και επειδή τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι οι αγρότες και οι αγρότισσες λαμβάνουν με ισοτιμία και κοινωνική δικαιοσύνη πλέον όλες τις παροχές που χορηγούνται σε όλους τους ασφαλισμένους, σε αντίθεση με το παρελθόν των περιορισμένων δικαιωμάτων του ΟΓΑ.

Όμως, η διαστρεβλωτική προπαγάνδα συσκότιζε την αλήθεια, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποδίδει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περικοπή του ΕΚΑΣ, ενώ ήδη με τον ν.3863/2010 το ΕΚΑΣ είχε αποσχιστεί ρητά από τις συντάξεις και δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτές που θα χορηγούνταν από το έτος 2015 και εφεξής.

Η ΝΔ συνεχίζει από εκεί που μας είχε αφήσει στο τέλος του 2014. Μειώνει συντάξεις. Ευνοεί τους οικονομικά πιο εύρωστους. Υπονομεύει την ιδέα της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

-Διαφήμιση-