Αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες στην Αμφιλοχία

Τη διαφωνία του για την ανάρτηση του δασικού χάρτη από τη Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα, η σύνταξή του στηρίζεται σε μη ευδιάκριτες παλαιές αεροφωτογραφίες, ενώ έγινε εξ αποστάσεως, χωρίς επιτόπια αυτοψία. Μάλιστα, τονίζεται πως πολλά κτήματα, και κυρίως δενδροκομικές καλλιέργειες, χαρακτηρίζονται ως δάση, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς την περιουσία που αγόρασαν ή κληρονόμησαν, χάνοντας παράλληλα και τις σχετικές επιδοτήσεις.

Ανάκληση

Στο ψήφισμα προτείνεται η ανάκληση του ήδη αναρτημένου χάρτη και ο επανασχεδιασμός του βάσει αυτοψίας από κλιμάκιο ειδικών και με την παρουσία των ενδιαφερομένων. Επίσης, προτείνεται να ληφθούν υπόψη οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού που συνέταξαν τα κατά τόπους δασαρχεία, καθώς και οι υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δικαίωσαν αγρότες. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ζητούν να επεκταθεί ο χρόνος υποβολής των ενστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία, από 105 ημέρες σε 24 μήνες, αλλά και να γίνει με χαμηλό παράβολο και χωρίς ιδιαίτερο κόστος για τους ενδιαφερόμενους η υποβολή των αντιρρήσεων.

«Να απλουστευθούν οι πολύπλοκες διαδικασίες των ενστάσεων προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Να προσληφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες εξειδικευμένοι υπάλληλοι ή να επιδοτηθούν ιδιωτικά γραφεία με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων. Να προηγηθούν σχετικές ενημερώσεις προς τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αμφιλοχίας.