«Αντίο» στα ελαστικά λέει η Trelleborg

Tην αποχώρησή της από την αγορά των ελαστικών ανακοίνωσε η Trelleborg, με τις σχετικές δραστηριότητες, που στεγάζονται υπό τη θυγατρική Τrelleborg Wheel Systems Holding AΒ, να εξαγοράζονται από την Yokohama έναντι 2,1 δισ. ευρώ.

Η σουηδική εταιρεία που ιδρύθηκε στην ομώνυμη πόλη το 1905 αρχικά παρήγαγε ελαστικά ποδηλάτων και καουτσούκ για βιομηχανικές εφαρμογές, σταδιακά όμως επέκτεινε την γκάμα της και επί δεκαετίες ταυτίστηκε με την κατασκευή ειδικών, υψηλής ποιότητας ελαστικών για γεωργικά και βιομηχανικά μηχανήματα. Ειδικά στον τομέα της γεωργίας, η μάρκα είχε καταφέρει να «χτίσει» ένα πολύ ισχυρό όνομα.

Θυσία στο «πράσινο» προφίλ;

Πλέον, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Peter Nilsson, η επιχείρηση που έχει ετήσια έσοδα άνω των 3,3 δισ. ευρώ θα επικεντρωθεί στο κομμάτι των βιομηχανικών εφαρμογών για κλάδους όπως η υγεία, η αεροναυπηγική κ.ά.

Ο ίδιος, βέβαια, συμπλήρωσε ότι με την πώληση η εταιρεία θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό της προφίλ, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα. Η αναφορά αυτή ενδεχομένως να υπονοεί ότι η κίνηση σχετίζεται και με την προσέλκυση περισσότερων «πράσινων» επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό χαρτοφυλάκιο περνάει πλέον στον έλεγχο της Yokohama, η οποία είχε προσεγγίσει αρχικά την Trelleborg τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ιαπωνικός όμιλος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα διατηρήσει την επωνυμία της Trelleborg.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.