Αντιστάσεις στον κορονοϊό επιδεικνύει η αγορά βάμβακος

H βελτίωση των θεμελιωδών κρατάει το χρηματιστήριο στα 70 σεντς, αφήνοντας υποσχέσεις για ψηλότερα

Τα ανησυχητικά νέα για την εξάπλωση του κορονοϊού βρήκαν τις αγορές σε μια αρκετά εύθραυστη στιγμή. Αν και τα νούμερα απέχουν ακόμα αρκετά από το να στοιχειοθετούν τον χαρακτηρισμό «παγκόσμια επιδημία», η αύξηση των κρουσμάτων τόσο στην Κίνα (για τα οποία λέγεται, ανεπισήμως φυσικά, ότι είναι περισσότερα) όσο και στον υπόλοιπο κόσμο εντείνει την ανασφάλεια, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από την αρνητική αυτή ψυχολογία δεν θα μπορούσαν να «ξεφύγουν» οι αγορές εμπορευμάτων, κάτι εύλογο, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον βασικό «καταναλωτή» των περισσότερων εξ αυτών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα αγροτικά εμπορεύματα, η επίπτωση ήταν πιο εμφανής στις τιμές προϊόντων όπως η σόγια, καθώς ουκ ολίγοι αναλυτές άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο το Πεκίνο θα είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» με τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση της αγοράς βάμβακος, ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, συγκριτικά πάντα, ήταν αρκετά ηπιότερη. Μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και την πτώση της Δευτέρας, οι χρηματιστηριακές τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν από την Τρίτη, επιστρέφοντας στα επίπεδα των των 70 σεντς/λίμπρα. Εκεί κινούνται από την αρχή σχεδόν του έτους, πραγματοποιώντας μια διακύμανση στο στενό εύρος των 68,5 και 71,5 σεντς. Η αισθητή αυτή βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς έχει βέβαια προσελκύσει εκ νέου και το ενδιαφέρον των κατευθυνόμενων κεφαλαίων, τα λεγόμενα «managed money».

Όμως, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες του κλάδου, οι καλές αντιστάσεις της αγοράς βάμβακος οφείλονται κατά βάση στη βελτίωση των θεμελιωδών και στην εξάλειψη (ή έστω διαφαινόμενη) ορισμένων παραγόντων που μέχρι τώρα αποτελούσαν πηγή έντονου προβληματισμού.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, παρά τα ουκ ολίγα θολά της σημεία και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει «μεταφραστεί» σε «χειροπιαστή» και μετρήσιμη αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών, αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των εμπορικών ροών. Σημειωτέον ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές εισαγωγές βάμβακος της Κίνας μειώθηκε λόγω του «εμπορικού πολέμου» από 45% το 2016 και το 2017 σε μόλις 18% το 2018, με τη Βραζιλία στο διάστημα αυτό να αυξάνει το δικό της ποσοστό από το 7% το 2017 σε 23% το 2018.

Λιγότερα τα στρέμματα στις ΗΠΑ

Επιπλέον, έστω κι αν αυτό σίγουρα θα «μετρήσει» αρκετά στις αποφάσεις των Αμερικανών καλλιεργητών, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα στρέμματα που θα σπαρθούν τη νέα καλλιεργητική περίοδο στη χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό του πλανήτη, θα είναι λιγότερα. Το 2019, στις ΗΠΑ σπάρθηκαν περί τα 56,6 εκατ. στρέμματα, νούμερο που όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται, είναι σχεδόν 3% μικρότερο από το αντίστοιχο του 2018. Για φέτος, οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν τις εκτάσεις στις ΗΠΑ στα 44,5 εκατ. στρέμματα, διαφορά που ισοδυναμεί με πτώση 12%.

Την ίδια στιγμή, η ξηρασία στην Αυστραλία αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική μείωση της παραγωγής της χώρας (σ.σ. ορισμένες εκτιμήσεις μιλούν για μόλις 500.000 δέματα από 3 εκατ. και πλέον), ενώ αρκετά απρόθυμοι δείχνουν και οι καλλιεργητές της γειτονικής Τουρκίας (κάτι που, όπως είναι εύλογο, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας) αφού, πέρα από τις χαμηλές τιμές, και οι αποδόσεις που έλαβαν πέρυσι ήταν απογοητευτικές. Αν στην εξίσωση προστεθεί και η μείωση των αποθεμάτων της Κίνας, έστω κι αν η κατανάλωση στη χώρα είναι πλέον αρκετά χαμηλότερη από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το σκέλος του ισοζυγίου που έχει να κάνει με την παγκόσμια προσφορά φαντάζει ευνοϊκό για τις τιμές της νέας σεζόν.

Σταματάει τις παραδόσεις στην Κίνα ινδικός οίκος

Την απόφασή της να σταματήσει τις παραδόσεις στην Κίνα, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορονοϊού, ανακοίνωσε η Kotak Commodity Services, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς οίκους βάμβακος της Ινδίας.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα αναζητήσει νέους αγοραστές στο Μπαγκλαντές, την Ινδονησία, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ, προκειμένου να διοχετεύσει το βαμβάκι που προοριζόταν για την κινεζική αγορά. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κotak, αν και συνέστησε ψυχραιμία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που η εξάπλωση του ιού δεν περιοριστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, η κατάσταση μπορεί να πάρει άσχημη τροπή για το σύνολο της αγοράς βάμβακος. Μέχρι στιγμής (τρέχουσα εμπορική σεζόν) από τη χώρα έχουν «φύγει» πάνω από 600.000 δέματα βάμβακος με προορισμό την Κίνα.