Απ. Βεσυρόπουλος: Υπό σκέψη η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες

Στα… υπόψιν της κυβέρνησης παραμένει η επαναφορά του μέτρου της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, δίχως πάντως να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου κι ενώ, ερωτηθείς σχετικά στη ΔΕΘ από τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» και του ypaithros.gr Γιώργου Ρούστα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Στην γραπτή απάντησή του ο κ. Βεσυρόπουλος, αφού παραθέτει τα μέτρα φορολογικής φύσεως που ήδη ισχύουν ή έχουν ήδη ληφθεί για τους επαγγελματίες του κλάδου, αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μελετά όλες τις προτάσεις για τη βελτίωσή της, όπως η πρόταση για την επαναφορά της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο».

Συμπληρώνει, δε, ότι «οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Επί της ουσίας ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η επαναφορά της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης, πλην όμως η όποια σχετική απόφαση εξαρτάται από τα δημοσιονομικά δεδομένα τα οποία πιέζονται από την υγειονομική κρίση.

Eπ’ αυτού αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα στο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 6,607 δις ευρώ, η υπέρβαση στις δαπάνες έφτασε τα 4,38 δις ευρώ ενώ τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 11,9% σε σύγκριση με το στόχο.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης διέκρινε κάποια αισιόδοξα στοιχεία με κυριότερο τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου τα οποία, όπως τόνισε, «ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου» καθώς κινήθηκαν 400 εκατ. ευρώ πάνω από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας οι οποίες είχαν συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της πανδημίας.