Φοβού τους «ειδικούς»

γράφει ο Νίκος Λάππας

agrotes-coppa-cogeca

Στα κατώτερα επίπεδα από τότε που δημιουργήθηκε έχει μειωθεί ο δείκτης εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων αγροτών, που καταρτίζουν οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa – Cogeca. Ο δείκτης καταγράφει τις απόψεις 8.000 αγροτών σε ένα δείγμα έντεκα χωρών-μελών κάθε έξι μήνες και θεωρείται ιδιαίτερα έγκυρος.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του την προηγούμενη εβδομάδα, «οι τιμές είναι ιδιαίτερα ασταθείς και μειώνονται συνεχώς για έναν χρόνο, χωρίς να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα. Επιπλέον, το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου που κρατάει χαμηλά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, χωρίς, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο για τις τιμές εισροών, η καθήλωση της ζήτησης τροφίμων από την Κίνα κάνουν τους Ευρωπαίους αγρότες ιδιαίτερα απαισιόδοξους», τονίστηκε.

Με βάση την παραπάνω ευρύτατα αποδεκτή εκτίμηση, οι χώρες-μέλη προσπαθούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις και να χαράξουν πολιτικές για το αύριο. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα. Ολόκληροι παραγωγικοί κλάδοι «εξαϋλώνονται» χωρίς να συγκινούν ιδιαίτερα. Η αγορά έχει γεμίσει με εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος που πωλείται ως ελληνικό, διαλύοντας την αγελαδοτροφία με συνοπτικές διαδικασίες. Οι νοθείες στη φέτα και στις γραβιέρες δεν συγκινούν τους αρμόδιους των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι τιμές προϊόντων, όπως των εσπεριδοειδών ή των σιτηρών, καταρρέουν.

Υπάρχει, όμως, και κάτι πολύ χειρότερο: Είναι η ευκολία με την οποία ειδικοί προτείνουν «λύσεις». Λαμπρό τελευταίο παράδειγμα αποτελεί Ελληνίδα κυβερνητική βουλευτής, η οποία δηλώνει ότι πολλά από τα προβλήματα θα επιλυθούν με την Αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017! Βέβαια, αφού τέτοια Αναθεώρηση δεν υπάρχει, να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει και επίλυση των προβλημάτων;