Από βδομάδα οι πρώτες κοπές καλαμποκιού στη Στερεά Ελλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησαν στην πρωίμιση του καλαμποκιού στις πεδινές περιοχές της Στερεάς. Τα ποτίσματα για τις πρώιμες ποικιλίες είχαν σταματήσει από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ήδη, η εικόνα των φυτών έχει αλλάξει αισθητά και, σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, σε μία εβδομάδα περίπου θα ξεκινήσουν οι κοπές για τα υβρίδια μικρού βιολογικού κύκλου.

Δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική αυτή η ωρίμανση, σύμφωνα με τον Βασίλη Πόρρο, παραγωγό από την Ελάτεια Λοκρίδος: «Σίγουρα θα επηρεάσει σε έναν σημαντικό βαθμό το ειδικό βάρος του σπόρου και κατ’ επέκταση τις συνολικές αποδόσεις των φυτών». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, ο κ. Πόρος είπε ότι η τάση είναι ανοδική και με το ξεκίνημα θα ξεπεράσει τα 25 λεπτά το κιλό. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάθεση της αγοράς και, φυσικά, τον όγκο των εισαγωγών από άλλες χώρες. Οι τιμές που αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι σήμερα είναι μεγαλύτερες». 

Ψάχνουν για ενσίρωμα καλαμποκιού

Στην περιοχή της Κωπαΐδας ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η κοπή του καλαμποκιού για ενσίρωμα με αυξημένη ζήτηση από τους κτηνοτρόφους, όπως αναφέρει ο παραγωγός Βασίλης Παναγιώτου. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στον Δομοκό όπου η κοπή έχει ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες. Σε ό,τι αφορά το ξηρό καλαμπόκι, όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από την ίδια περιοχή, η εικόνα που παρουσιάζει είναι αισθητά καλύτερη σε σύγκριση με αυτά του κάμπου: «Ο καύσωνας δεν επηρέασε τα καλαμπόκια σε σημαντικά μεγάλο βαθμό λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο στο οροπέδιο. Οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου».