Από τα δασόµελα αναµένουν την ανάκαμψη οι µελισσοκόµοι της Χαλκιδικής

melisia
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Με την ελπίδα ότι οι µεγάλες απώλειες στην παραγωγή µελιού θα ανακάµψουν από τα δασικά προϊόντα ζουν οι µελισσοκόµοι της Χαλκιδικής, καθώς η φετινή µείωση φτάνει, µέχρι στιγµής, έως και 90%.

Αιτία αυτής της σηµαντικής µείωσης είναι οι καιρικές συνθήκες. Λόγω της περσινής ξηρασίας, το ζωικό κεφάλαιο ήταν αδυνατισµένο, ενώ ο απρόβλεπτος καιρός και οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ηµερών δεν άφησαν τα µελίσσια να αναπτυχθούν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Óιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και πρόεδρος του Συνεταιρισµού «Σίθων», Αχιλλέας Παπαστεργίου, εξαιτίας αυτών των παραγόντων δεν υπήρξε παραγωγή σε ανθόµελα, ενώ ευελπιστούν να ανακάµψουν από τα σκούρα δασόµελα και συγκεκριµένα από τις βελανιδιές.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

«Πάντως, εάν συνεχιστεί αυτός ο καιρός, ούτε από εκεί περιµένουµε αποδόσεις», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και συµπλήρωσε πως τελευταία ελπίδα είναι το πεύκο, που ο τρύγος ξεκίνησε από τις 25 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά την εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύµφωνα µε τον κ. Παπαστεργίου, το έλατο δεν έδωσε καθόλου παραγωγή, όπως και το πορτοκάλι, µέχρι στιγµής, ενώ αναµένονται αποτελέσµατα από τους ηλιόσπορους, το βαµβάκι και το πεύκο. «Μέχρι στιγµής, η κατάσταση δεν είναι καλή και η συνολική παραγωγή στη χώρα είναι κατά 70% πεσµένη», είπε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι µπορεί να µην τελείωσε η χρονιά, αλλά οι µειωµένες παραγωγές, το τεράστιο κόστος παραγωγής και η φορολογία έχουν γονατίσει τους µελισσοκόµους. «Πάντως, δεν µπορούµε να πούµε ότι η χρονιά έκλεισε αρνητικά, καθώς διατηρούµε τις ελπίδες µας», τόνισε.

Τέλος, σχετικά µε την κίνηση του προϊόντος, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως «ο συνεταιρισµός έχει συνάψει συµβολαιακή γεωργία, οπότε αποτελεί ένα σηµαντικό εργαλείο και κεφάλαιο κίνησης». ωστόσο, όπως είπε, οι εµπορικές συναλλαγές µε τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ είναι πεσµένες εξαιτίας των υψηλών τιµών του γνήσιου µελιού, έναντι των νοθευµένων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντοµα θα ανοίξει το πέµπτο κατάστηµα του συνεταιρισµού στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Κάτω Τούµπας.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα