Από εξαίρεση, έγιναν κανόνας τα 37 λεπτά στον ηλίανθο

Μετά από χρόνια, οι τιμές στα συμβόλαια φαίνεται να ξεκολλάνε από τα 35 λεπτά

-Διαφήμιση-

Μια θετική εξέλιξη φαίνεται ότι έχει προκύψει φέτος για τους παραγωγούς ηλίανθου, καθώς, μετά από αρκετά χρόνια, οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται το προϊόν για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχουν αποφασίσει να προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα 35 λεπτά/κιλό που αποτελούσαν το τιμολογιακό πλαφόν για τα ετήσια συμβόλαια παράδοσης του προϊόντος.

Η αρχή είχε γίνει πέρυσι από την Παύλος Ν. Πέττας ΑΕΒΕ, η οποία προσέφερε 37 λεπτά /κιλό, αλλά για συγκεκριμένου τύπου ηλίανθο με υψηλή περιεκτικότητα ελαίου. Σύμφωνα με γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς, οι εν λόγω ποικιλίες αντιπροσώπευαν ένα 10% περίπου του συνόλου του καλλιεργούμενου ηλίανθου στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το σκηνικό προδιαγράφεται διαφορετικό για φέτος. Ήδη, η Agroinvest έχει προχωρήσει στις πρώτες συμφωνίες της ενόψει της νέας σεζόν, μεταξύ άλλων και με την ΕΑΣ Ορεστιάδας, προσφέροντας το «37άρι» για όλο το προϊόν, ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε έλαια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η συγκεκριμένη τιμή αναμένεται να προσφερθεί την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο από την πλειονότητα των επιχειρήσεων παραγωγής βιοντίζελ, κάτι που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των καλλιεργητών. «Ακόμα είναι νωρίς για να προβούμε σε εκτιμήσεις για το πόσοι παραγωγοί θα ενδιαφερθούν να καλλιεργήσουν ηλίανθο.

Ωστόσο, αναμένουμε μεγάλο ενδιαφέρον», δηλώνει στην «ΥΧ» πρόεδρος της εταιρείας εφοδίων Αγρομηχανική από τον Βόλο. Η εν λόγω επιχείρηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπογράφει συμβόλαια για παράδοση ηλίανθου στα 37 λεπτά το κιλό για τους πελάτες της.

«Απειλεί» το βαμβάκι

Δεδομένης και της κατάστασης στο βαμβάκι την τελευταία διετία, όπου η τιμή σε αρκετές περιπτώσεις στο εκκοκκιστήριο δεν ξεπερνούσε ή δεν έφτανε καν τα 40 λεπτά, εκπρόσωποι της αγοράς αγροεφοδίων αναφέρουν στην «ΥΧ» ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο ηλίανθος να «κλέψει» την ερχόμενη καλλιεργητική σεζόν στρέμματα από το βαμβάκι. «Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δεν θα εκπλαγώ αν φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πανελλαδικά ξεπεράσουν τα 900.000 στρέμματα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος σπόρων της Άλφα Γεωργικά Εφόδια, Σάββας Ενεπέκογλου.

Την ίδια στιγμή, ακόμη μια ευχάριστη είδηση είναι η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της τιμής των συμβολαίων ελαιοκράμβης στα 40 λεπτά, παρά την ανησυχία παραγόντων της αγοράς κατά το προηγούμενο διάστημα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

-Διαφήμιση-