Από υψηλότερη βάση ξεκινάει φέτος το συμπύρηνο

Οι βιομηχανίες χαμηλώνουν τον πήχη για τους παραγωγούς, επικαλούμενες το Brexit

Από υψηλότερη βάση ξεκινάει φέτος το συμπύρηνο ροδάκινο

Με θετικούς οιωνούς για τις τιμές παραγωγού, που μένει όμως να επιβεβαιωθούν και στην πράξη από τις βιομηχανίες, οι οποίες για την ώρα κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών, ανοίγει φέτος η καμπάνια για το συμπύρηνο ροδάκινο.

Οι κακές καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών, και ιδίως ο παγετός που «χτύπησε» πολλά δέντρα στην εποχή της ανθοφορίας, άφησαν εμφανή σημάδια στην παραγωγή. Η τελευταία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία επιβεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τους 297.000 τόνους. Ποσότητα χαμηλότερη, δηλαδή, από τους 302.000 τόνους της περυσινής χρονιάς, η οποία ούτως ή άλλως απείχε κατά πολύ από τα στάνταρ μιας κανονικής χρονιάς. Και αυτό παρά τη διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, που υπολογίζεται ότι άγγιξαν φέτος τα 200.000 στρέμματα (από 162.000 στρέμματα πέρυσι). Σημειωτέον ότι η φετινή είναι η τρίτη χρονιά την τελευταία οκταετία που η εγχώρια παραγωγή συμπύρηνου κινείται κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 400.000 τόνων.

Με τις ανάγκες των εργοστασίων κομπόστας να προσδιορίζονται πάνω από τους 300.000 τόνους, το σκηνικό φαίνεται ευνοϊκό για βελτίωση των τιμών. Πέρυσι  ξεκίνησαν από τα 28 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο και κατέληξαν, στο τέλος της σεζόν και στις δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα και πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό για τις όψιμες ποικιλίες Everts.

Ωστόσο, από την πλευρά των βιομηχανιών διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια να «προσγειωθούν» οι προσδοκίες των παραγωγών, παραπέμποντας στην ένταση του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά της κομπόστας, αλλά και στους κραδασμούς που έχει προκαλέσει το Brexit. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστα Αποστόλου, ο οποίος έκανε λόγο για «επιτυχία, αν καταφέρουν οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις φετινές ποσότητες συμπύρηνου στις περυσινές τιμές». Ο ίδιος επικαλέστηκε την αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων από την Κίνα, τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από τη Χιλή, καθώς και την υποτίμηση της λίρας Αγγλίας ως αποτέλεσμα του πρόσφατου Brexit».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στην Πέλλα και την Ημαθία ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα το μάζεμα των υπερπρώιμων ποικιλιών, με τα Romeo να ανοίγουν την αυλαία της συγκομιδής και τις Κατερίνες να μπαίνουν αυτές τις μέρες σε φουλ ρυθμούς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «ΥΧ» καλλιεργητές, η μείωση στους όγκους θα γίνεται ολοένα και πιο αισθητή όσο βαδίζουμε προς τις πιο όψιμες ποικιλίες, με τις απώλειες στα Everts να φτάνουν, σε ορισμένα κτήματα, ακόμα και το 50%.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύει, για άλλη μια χρονιά όμως δίχως να ξέρει τιμή», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Ακούγονται διάφορα νούμερα στην αγορά, ωστόσο εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί. Το γεγονός είναι πως το συμπύρηνο είναι φέτος λίγο και αυτό ισχύει για όλες τις ποικιλίες, από το Romeo και την Κατερίνα, μέχρι την Andrus, τη Fortuna και την Evert».

Ζήτημα εβδομάδων

Οι τιμές για τη φετινή –πρώιμη σε σχέση με πέρυσι– σεζόν αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται ότι στην περυσινή καμπάνια είχαν γνωστοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Οι παραδόσεις, αυτήν τη στιγμή, στα εργοστάσια γίνονται με ενδεικτικές τιμές.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί

Γιάννης Τσατσάκης