Από νέα αφετηρία ξεκινά ο ΑΣ Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας

Την εξυγίανση του τοπίου θέλει η κίνηση των αμπελουργών

Από νέα αφετηρία ξεκινά ο ΑΣ Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Στην αναγέννηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας στοχεύουν τα μέλη της προσωρινής επιτροπής, με την επαναλειτουργία του οινοποιείου στη θέση Ζερλί, στα Φύλλα Χαλκίδας. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1934 στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου στο λιμάνι της Χαλκίδας. Το 1993, τέθηκε σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, με δυναμικότητα δεξαμενών 9.000 τόνους. Ήταν το μεγαλύτερο οινοποιείο στα Βαλκάνια και κόστισε 1,5 δισ. δραχμές.

Διάφοροι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί λόγοι οδήγησαν την αμπελουργία της περιοχής σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να βρεθεί σε αδιέξοδο. Κάποια στιγμή, αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του και ο συνεταιρισμός προχώρησε στην ενοικίαση των εγκαταστάσεών του στην εταιρεία ΒΙΤΤΗΣ ΑΕ. Τα προβλήματα της διαχείρισης του εργοστασίου και του συνεταιρισμού είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, από το 2013 μέχρι σήμερα, δεν έχει πληρώσει τα μισθώματα και τα οινοστάφυλα που παρέλαβε από τους παραγωγούς.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της προσωρινής επιτροπής, σε σύνολο 764 μελών, ενεργά εμφανίζονται μόνο 28 μέλη, τα οποία δεν λογοδοτούν στους υπόλοιπους. Η κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών είναι απογοητευτική. Τέλος, τα αρχεία έχουν χαθεί από το τμήμα εισοδήματος της ΔΟΥ Χαλκίδας και για πολλά χρόνια δεν έγιναν φορολογικές δηλώσεις.

Παρά τα πολλά προβλήματα, οι αγρότες της περιοχής δείχνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο της οικονομικής στασιμότητας.

Η αμπελουργία στη Χαλκίδα έχει μια μεγάλη παράδοση και όλη αυτή η γνώση μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της αναγέννησης των φημισμένων ποικιλιών του Σαββατιανού και του Ροδίτη της περιοχής.

  • Γιάννης Σάρρος
-Διαφήμιση-