Από τέσσερις μόνο περιφέρειες η αύξηση εξαγωγών του 2019

Τη διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων σε επίπεδο εξωστρέφειας για το διάστημα 2018-2019 αντανακλά η μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, που δόθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη δημοσιότητα.

Το 2019 ήταν η χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ, φτάνοντας σε αξία τα 33,4 δισ. ευρώ και έχοντας καταγράψει άνοδο 318,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, η επίδοση αυτή οφείλεται σε τέσσερις μόλις περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Αττικής και Θεσσαλίας), που ήταν οι μοναδικές των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Στις υπόλοιπες περιφέρειες, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναρριχήθηκε στη 2η θέση, ξεπερνώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών (7,6%).

Αντίθετα, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφάνισαν μείωση 13,8% σε σχέση με το 2018-2019, με αποτέλεσμα να πέσει στην 3η θέση της σχετικής λίστας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αύξησε 4,7% τις εξαγωγές της, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (-15,5%) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (-3,6%). Απώλειες εμφάνισαν επίσης οι περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας, ενώ ανησυχητική είναι η εξαγωγική επίδοση της Δυτικής Μακεδονίας, οι εξαγωγές της οποίας κινήθηκαν πτωτικά για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Αντίθετα, για τέταρτο συνεχόμενο έτος αυξήθηκαν (σε ποσοστό 5,9%) οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ετήσια μεταβολή εξαγωγών ανά περιφέρεια
Διάστημα 2018-2019