Από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως τη ΘΕΣγάλα: Ο Γιώργος Σδάνης διαπρέπει στον γαλακτοκομικό τομέα

Κλειδί της επιτυχίας η συνάρθρωση θεωρίας και πράξης, με ακλόνητη πίστη στον συνεργατισμό

Με διαβατήριό του τη γνώση και τη μεθοδικότητα, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε λαμπρά παραδείγματα αποφοίτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο λόγος για τον Γιώργο Σδάνη, ιδρυτή και αντιπρόεδρο της ΘΕΣγάλα, αλλά και ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας στη Βερδικούσα Λάρισας. Ο ρόλος του στον πρότυπο συνεταιρισμό, σε συνδυασμό με την οικογενειακή γαλακτοκομική επιχείρηση που χαράσσει το δικό της μονοπάτι, είναι τα «παράσημά» του στον χώρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δουλειά και εξειδίκευση είναι το δίπτυχο της επιτυχίας, πλαισιωμένα από συνεργατισμό, αλλά και αφοσίωση στην κοινή προσπάθεια. «Είναι ένα είδος δέσμευσης στον στόχο. Όσο πιο συνεπής είναι κανείς σε αυτή τη δέσμευση, τόσο πιο κοντά φτάνει στην επιτυχία. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης, η οποία διατρέχει πια όλους τους παραγωγικούς κλάδους». Το ίδιο φρονεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο του πρωτογενούς τομέα. «Νομίζω πως έτσι η χώρα μας έχει όλα τα φόντα για να πρωτοπορήσει ξανά στην παραγωγική διαδικασία, να γίνει περισσότερο εξωστρεφής και οι ίδιοι οι παραγωγοί να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, τις οικογένειες τους, αλλά και την οικονομία της χώρας μας».

Η ΑΓΣ ήταν το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα. «Οι σπουδές μου με βοήθησαν να αναλάβω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την οικογενειακή επιχείρηση και να βρω τα βήματα βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής, του εκσυγχρονισμού της εκμετάλλευσης, αλλά και της δικής μου, προσωπικής πορείας μέσα από αυτό. Η παιδεία που απέκτησα με βοήθησε και στο να αναπτύξω το πνεύμα του συνεργατισμού», επισημαίνει. Περισσότερο από όλα, έμαθε πως να αναζητά διαρκώς τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγική διαδικασία. «Είναι μια συνεχής προσπάθεια που δίνει πάντα τη δυνατότητα να είσαι μέσα στις εξελίξεις, να μαθαίνεις τις σύγχρονες τάσεις και τις παγκόσμιες αντιλήψεις. Η κατάρτιση είναι το ένα σκέλος και η διαρκής αναζήτηση του σύγχρονου και του ποιοτικού είναι το δεύτερο κομμάτι που μπορεί κανείς να πάρει από τις σπουδές του».

Εξίσου καθοριστική ήταν και η συμμετοχή του στον ΘΕΣγάλα. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει τα όσα διδάχθηκε και να αποκομίσει τα οφέλη της συνεργασίας και της ισχύος που προσφέρει η συνένωση των δυνάμεων. Παράλληλα, μπόρεσε να κατακτήσει τη δυνατότητα της λειτουργίας μέσα σε ένα σύνολο που καινοτομεί, βελτιώνει τα ποιοτικά δεδομένα και εν τέλει απευθύνεται με επιτυχία στον καταναλωτή.

Ο κ. Σδάνης γνωρίζει καλά πως οτιδήποτε δεν στηρίζεται στη γνώση είναι καταδικασμένο να μένει στο παρελθόν. Πιστεύει ωστόσο ότι η σχέση θεωρίας-πράξης πρέπει να είναι αμφίδρομη. «Και η γνώση που κατακτιέται στη διάρκεια της εκπαίδευσης πρέπει να διαχέεται στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και η πρακτική εφαρμογή που συντελείται στις παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα μπορεί να επανατροφοδοτήσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Αν στην Ελλάδα καταφέρουμε να συνδέσουμε αμφίδρομα τη γνώση με την πράξη, τότε ο πρωτογενής τομέας θα εκτοξευθεί. Με συνέργειες, οικονομίες μεγέθους και επιστημονική τεκμηρίωση, ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς».