Από τον Οκτώβριο οι αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα και καφέ

Τρεις μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό σκέφεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και καφέ προκειμένου να καλύψει την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, η υστέρηση στα δημόσια έσοδα ξεπέρασε τα 670 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει προκαλέσει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο που εξετάζει το σενάριο να ισχύσουν οι αυξήσεις στον ΕΦΚ καπνικών προϊόντων και καυσίμων καθώς και οι νέοι φόροι σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και καφέ από την 1η Οκτωβρίου 2016 αντί για 1η Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», σε ό,τι αφορά στα καύσιμα με βάση το σχέδιο όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στον ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) θα φέρουν ανατιμήσεις στη λιανική τιμή που θα είναι:

Στη βενζίνη  ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, όμως μαζί με τον ΦΠΑ η πραγματική αύξηση θα είναι 4 λεπτά το λίτρο και έτσι η λιανική θα κυμαίνεται πλέον κοντά στο 1,40 ευρώ/λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά από τα 0,33 ευρώ στα 0,41 ευρώ το λίτρο.

Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί 10 λεπτά από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Δεδομένη θεωρείται και η αύξηση στα τσιγάρα καθώς θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ο φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκαμωμένο καπνό ενώ θα αυξηθεί και ο αναλογικός φόρος στην τιμή της λιανικής από 20% σε 26%.

Έτσι όλα τα τσιγάρα θα ακριβύνουν από 0,50 ευρώ ως και 1 ευρώ ανά πακέτο.

Περίπου δέκα 10 ανά ml θα αυξηθεί και η τιμή των υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς ανάλογος θα είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που θα επιβληθεί και σε αυτά για πρώτη φορά.

Αυξήσεις και μάλιστα από 10% ως και 20% στη λιανική τιμή πώλησης θα φέρει και η αύξηση του φόρου στην εισαγωγή αλλά και την εγχώρια παραγωγή του καφέ με συντελεστές 2 και 3 ευρώ ανά κιλό.