Aπό υψηλότερη αφετηρία φέτος το καλαμπόκι λόγω της ζήτησης

των Γιάννη Σάρρου, Γιάννη Τσατσάκη

Σε πλήρη εξέλιξη της συλλογής του καλαμποκιού βρίσκονται οι πρώιμες περιοχές της Νότιας Ελλάδας. Η Πελοπόννησος ξεκίνησε πριν από δύο περίπου εβδομάδες και ήδη έχει προχωρήσει στη συλλογή και η Στερεά Ελλάδα.

Αν και ο καύσωνας επηρέασε σημαντικά την καλλιέργεια, οι πρώτες εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή διαψεύστηκαν και όλα δείχνουν ότι, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι αποδόσεις για φέτος είναι καλύτερες.

Αυτό υποστηρίζει και ο παραγωγός Γιώργος Βασιλόπουλος από την Αμαλιάδα που καλλιεργεί πάνω από 600 στρέμματα. «Εγώ και ακόμα πολλοί παραγωγοί, αυτό που έχουμε αποκομίσει μέχρι σήμερα είναι μία αύξηση μεσοσταθμικά από 130 έως 150 κιλά το στρέμμα σε σχέση με πέρυσι. Οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 1.300 έως 1.700 κιλά», επισημαίνει.

Αναφορικά με την τιμή, σημειώνει ότι το προϊόν κινείται ανοδικά σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Πέρυσι ξεκινήσαμε με αφετηρία τα 18-20 λεπτά το κιλό και τα Χριστούγεννα φτάσαμε στα 29 λεπτά. Για την τρέχουσα περίοδο, συζητάμε ως αφετηρία τα 25-26 λεπτά με ανοδική τάση για το επόμενο διάστημα».

Ακριβότερες οι εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία

Σε ερώτησή μας κατά πόσο η ανοδική αυτή πορεία θα επηρεαστεί από τις εισαγωγές καλαμποκιού, απαντά ότι «από τη Βουλγαρία σήμερα φορτώνουν με 24 λεπτά το κιλό. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα μεταφορικά, βλέπουμε πού πάει η τιμή του προϊόντος. Η ίδια εικόνα υπάρχει και για τη Ρουμανία με μεγαλύτερο το κόστος μεταφορικών».

Σπεύδει, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημά μας στην παρούσα φάση δεν είναι πόσο θα ανέβει η τιμή για τον παραγωγό, αλλά πόσο θα αντέξει ο κτηνοτρόφος να το αγοράσει». Όπως εξηγεί, «μπορεί το αιγοπρόβειο γάλα να έχει μία καλύτερη τιμή πλέον και να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, όμως το χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο παραμένουν σταθερά. Άραγε, θα μπορούν να αγοράσουν οι κτηνοτρόφοι το καλαμπόκι σε υψηλότερες τιμές;», αναρωτιέται ο κ. Βασιλόπουλος.

Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η συλλογή του καλαμποκιού και στην Αιτωλοακαρνανία. Οι πρώτες εκτιμήσεις, όπως μας ενημερώνει ο Θανάσης Ντάκουλας, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, δίνουν μια καλή εικόνα. «Ειδικά οι καλλιέργειες καλαμποκιού με ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα», εξηγεί και προσθέτει ότι αναφορικά με τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα 25 λεπτά το κιλό και δείχνουν μία ανοδική τάση λόγω της ζήτησης του προϊόντος.

Ο καύσωνας επηρέασε τη Στερεά

Δειλά-δειλά ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές καλαμποκιού και στη Στερεά, με χαμηλά όμως αποτελέσματα στις αποδόσεις. Μια πρώτη εκτίμηση του Κώστα Γεωργίου, παραγωγού καλαμποκιού και αλωνιστή, δείχνει προς μικρότερες αποδόσεις λόγω του καύσωνα.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης του καλαμποκιού σίγουρα επηρέασαν την ανάπτυξή του, αλλά και τις αποδόσεις τις οποίες θα δούμε το επόμενο διάστημα.

Στις πρώτες κοπές, οι αποδόσεις κυμαίνονταν στα 1.000 κιλά το στρέμμα, κάτι το οποίο όμως δεν μας δείχνει και ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα ακολουθήσει, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των χωραφιών», αναφέρει στην «ΥΧ». Κλείνοντας, δηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από την τιμή του καλαμποκιού, με αυξημένη ζήτηση για το προϊόν.

Ανοδικά το χρηματιστήριο

Σε επίπεδο θεμελιωδών, το τελευταίο report του USDA (Αυγούστου) ανέβασε τον πήχη για την παραγωγή των ΗΠΑ κατά 246 εκατ. μπούσελ στα 15 δισ. μπούσελ, εκτίμηση που το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας απέδωσε στις αυξημένες εκτάσεις και αποδόσεις. Επίσης, έκανε λόγο για επιπλέον στοκ 70 εκατ. μπούσελ, λόγω του ότι οι εξαγωγές της προηγούμενης εμπορικής σεζόν κινήθηκαν κατώτερα του αναμενομένου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την κατανάλωση κατά 150 εκατ. μπούσελ στα 14,8 δισ. μπούσελ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές τιμές να ενισχυθούν σε σημείο που αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι τα 5 σεντς/μπούσελ αποτελούν, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, τη βάση της αγοράς.

Ακόμα ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο οποίος αναμφίβολα λειτουργεί υποστηρικτικά για τις τιμές είναι οι ανησυχίες για τη σοδειά της Βραζιλίας. Η φετινή παραγωγή της λατινοαμερικανικής χώρας τοποθετείται πλέον κατά 20% ή 800 εκατ. μπούσελ κάτω σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σημειωτέον ότι το 60% της παραγωγής της Βραζιλίας εξάγεται.