Αποδόσεις-ρεκόρ πιάνει η Ρωσία στο σιτάρι, πτώση 40% στη φετινή σοδειά αναμένει η Ουκρανία

Χαμηλότερα ο πήχης για την παραγωγή καλαμποκιού σε ΗΠΑ και ΕΕ

Αντίθετες πορείες ακολουθούν οι νέες σοδειές μαλακού σιταριού της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι ο πόλεμος στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τη στιγμή που η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στις ροές των ουκρανικών εξαγωγών μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 22 Ιουλίου (μέχρι σήμερα έχουν αναχωρήσει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας 31 πλοία), η Ρωσία φαίνεται ότι βαδίζει προς μία εξαιρετική, από άποψη ποσοτήτων τουλάχιστον, σοδειά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Sovecon, η φετινή ρωσική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 94,7 εκατ. τόνους από 90,9 εκατ. τόνους πέρυσι λόγω των αποδόσεων-ρεκόρ που καταγράφονται σε πολλές από τις παραγωγικές της ζώνες. Επιπρόσθετα, οι βροχές που έπεσαν πρόσφατα ήταν ευεργετικές για το σιτάρι που σπάρθηκε την άνοιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sovecon, δεν είναι σίγουρο ότι οι επιδόσεις αυτές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά και στις τιμές, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται με «επίπονα αργούς ρυθμούς, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών (UGA), η ουκρανική παραγωγή, ο αλωνισμός της οποίας ολοκληρώνεται σύντομα, αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη κατά 41% στους 19,5 εκατ. τόνους, πολύ μακριά δηλαδή από τους περσινούς 33 εκατ. τόνους. Μέχρι στιγμής και με τον αλωνισμό να έχει ξεπεράσει το 91% των χωραφιών, οι Ουκρανοί αγρότες έχουν συγκομίσει περί τους 17,4 εκατ. τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η UGA τοποθετεί τις εκτάσεις που σπάρθηκαν με σιτάρι φέτος στην Ουκρανία στα 52 εκατ. στρέμματα έναντι 74 εκατ. στρεμμάτων τη σεζόν 2021-2022.

Ανέκαμψαν οι τιμές

Οι τιμές στα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια, πάντως, ανέκαμψαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από τα χαμηλά εξαμήνου στα οποία είχαν υποχωρήσει, επηρεασμένα από την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών και τις μειωμένες τιμές τόσο του ουκρανικού όσο και του ρωσικού σιταριού. Την Παρασκευή 19 Αυγούστου στο Σικάγο, η τιμή ξεπέρασε τα 7,66 σεντς/μπούσελ, αφήνοντας πίσω τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Φεβρουαρίου στα οποία είχε πέσει μια μέρα πριν, ενώ στο Euronext τα συμβόλαια Δεκεμβρίου επανήλθαν στα 310 ευρώ/τόνο, όταν την Πέμπτη 18 Αυγούστου είχαν κλείσει στα 301,25 ευρώ/τόνο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου.

Λίγος ο αραβόσιτος, υψηλή η ζήτηση

Η αγορά βάμβακος δεν ήταν η μοναδική που ταρακουνήθηκε από τις τελευταίες εκτιμήσεις προσφοράς-ζήτησης του USDA. Παρόμοιος ήταν ο αντίκτυπος και στην αγορά καλαμποκιού, καθώς το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναθεώρησε πτωτικά την αμερικανική παραγωγή στα 14,36 δισ. μπούσελ από 14,5 δισ. μπούσελ που προέβλεπε στο report του Ιουλίου. H μεταβολή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των αποδόσεων σε περιοχές όπως το Μιζούρι, η Nεμπράσκα και το Οχάιο, αν και στο Ιλινόις, τη Μινεσότα και τη Νότια Ντακότα αναμένεται αύξηση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή καλαμποκιού αναθεωρήθηκε στους 1,185 δισ. τόνους, ελαφρώς χαμηλότερα από τους 1,179 δισ. τόνους που ανέμενε το USDA στις εκτιμήσεις Ιουλίου, κυρίως λόγω της ξηρασίας στην ΕΕ. Η παραγωγή της τελευταίας, σύμφωνα με το USDA, δεν προβλέπεται να ξεπεράσει φέτος τους 60 εκατ. τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά 12% από τις προβλέψεις Ιουλίου και κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρει το USDA, οι βροχοπτώσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι κάτω από τα κανονικά επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ στο δυτικό κομμάτι και, ειδικότερα, στη Γαλλία και στην Ισπανία, οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν τη σοδειά από δύο έως τρεις εβδομάδες μπροστά. Αναφορικά με την Ουκρανία που, υπό κανονικές συνθήκες, είναι βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, η παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να είναι φέτος περί τους 30 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, παρά τη συμφωνία με τη Ρωσία, υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας των εξαγωγών.