Απόγνωση στη Μεσσηνία λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

Σημαντική η μείωση των καλλιεργειών

Σε ανοιχτή συγκέντρωση – συζήτηση για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος της έλλειψης εργατών γης καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς, καθώς το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μειώνουν την έκταση των καλλιεργειών, γεγονός που οδηγεί και σε μείωση της παραγωγής.

Χιλιάδες οι ελλείψεις

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Αγγελής Κοροβίλας: «Δεχόμαστε αλλεπάλληλα χτυπήματα που άρχισαν από το 2015 με τη φορολογία και συνεχίστηκαν με την άνοδο του κόστους καλλιέργειας το 2022 για να ολοκληρωθεί η ζημιά με την απουσία εργατικών χεριών». Σημειώνει, δε, ότι «φτάσαμε στο σημείο μονάδες που έχουν ανάγκη από 20 άτομα να δουλεύουν με δύο. Έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους και το γραφείο του πρωθυπουργού για τις ελλείψεις μας. Η περιοχή μας έχει ανάγκη για 4.800 θέσεις εργασίας και δεν υπάρχουν πάνω από 1.200 άτομα».

Σχετικά με το κεφάλαιο «Έλληνες εργάτες», ο κ. Κοροβίλας είναι κατηγορηματικός: «Καλύτερα να το ξεχάσουμε, γιατί δεν είναι θέμα μεροκάματου – που έχει φτάσει στα ύψη. Ό,τι θέλει ζητά ο καθένας και στην ουσία όλα είναι στον αέρα. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Οι εργάτες που υπάρχουν κινούνται με αργούς ρυθμούς και έτσι αυξάνονται τα μεροκάματα. Δεν μπορούμε, όμως, να αντιδράσουμε».

Και συμπληρώνει: «Οι τελευταίοι Έλληνες στα χωράφια είμαστε εμείς. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 60 χρόνια».

«Κόβονται οι αιτήσεις»

Στην περιοχή της Τριφυλίας, που λειτουργούν δεκάδες θερμοκήπια, η λύση φαίνεται να είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικής βούλησης. «Μόλις πάμε τα χαρτιά στο προξενείο κόβονται οι αιτήσεις μας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμφωνίες έχουν γίνει και απλά ακούμε για είσοδο εργατών από άλλες χώρες», καταγγέλλει. Επιπλέον, ο κ. Κοροβίλας αναφέρεται και στα προβλήματα άρδευσης, τονίζοντας την απραξία με το φράγμα των Φιλιατρών που άρχισε το 2017. «Εάν δεν ολοκληρωθεί, θα προστεθεί και θέμα άρδευσης στην περιοχή που έχει πολλές καλλιέργειες κηπευτικών», καταλήγει.