Αποκαλυπτήρια για την Ιχθυόσκαλα Βόλου

Λύνει τα χέρια των επαγγελματιών αλιέων η νέα μονάδα που κόστισε πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) η νέα Ιχθυόσκαλα Βόλου, μία από τις 11 που διαθέτει ο ΟΚΑΑ και η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Μαγνησίας και των γειτονικών θεσσαλικών νομών.

Η λειτουργία της, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υποδομές της, αναμένεται να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματιών αλιέων, εξασφαλίζοντας το εισόδημά τους και δίνοντας λύσεις στην ιχθυοπαραγωγή και στη διακίνηση του αλιευτικού προϊόντος.

Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί, μεταξύ άλλων, σύγχρονη αίθουσα δημοπράτησης αλιευμάτων, καθώς και γραφεία διοίκησης και υπηρεσιών. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο και αποθήκες παραγωγών, ενώ υπάρχει και παρακολούθηση των συνθηκών ψύξης στους θαλάμους συντήρησης των αλιευμάτων.

Οι 11 ιχθυόσκαλες του ΟΚΑA ανά την Ελλάδα διασφαλίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ιχθυοεμπορευμάτων που διακινούνται. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας κάθε περιοχής, όπου λειτουργεί η εκάστοτε ιχθυόσκαλα.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης της εφαρμογής «e-Ιχθυόσκαλα». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των χονδρικών πωλήσεων αλιευμάτων, καθώς και πλήρους καταγραφής των ποσοτήτων τους, που διακινούνται στις ιχθυόσκαλες. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ. Στην ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε ότι «η νέα ιχθυόσκαλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ιχθυεμπορίου προς την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς και θα έχει οφέλη για την τοπική κοινωνία».

Όπως ανέφερε, «στην ιχθυόσκαλα υπάρχει άμεση πρόσβαση για τα φρέσκα ψάρια και αλιεύματα του Παγασητικού, υπό συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας». Την ικανοποίησή του για την επίτευξη του πρώτου εκ των στόχων της νέας διοίκησης του ΟΚΑΑ εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, Χρήστος Κρομμύδας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Οργανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αγωγής και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, Χρήστος Τριαντόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δημητριάδης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Nέα αναπτυξιακά δεδομένα για την περιφέρεια»

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε τη νέα Ιχθυόσκαλα Βόλου αναπτυξιακό γεγονός, ενώ, όπως συμπλήρωσε, «παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και τιμές προς τους καταναλωτές και προάγει τον ανταγωνισμό».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι είναι θέμα ωρών να τεθεί σε διαβούλευση ο νέος Αναπτυξιακός, που θα αυξάνει τα ποσοστά στήριξης στην περιφέρεια (από 50% έως 70%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης). Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, δήλωσε ότι η απόκτηση μιας σύγχρονης ιχθυόσκαλας ήταν μια εκκρεμότητα ετών για την ιστορική πόλη του Βόλου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε ότι το έργο της Ιχθυόσκαλας Βόλου σηματοδοτεί ένα κράτος που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και στις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες προϋποθέτουν εξίσου γρήγορα αντανακλαστικά από την τοπική αυτοδιοίκηση.