Στη μείωση της συγκομιδής μελιού κατά 40% συντέλεσαν φέτος τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις COPA-COGECA. Με αφορμή αυτό το αρνητικό ρεκόρ, οι κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ προειδοποιούν ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από την Κομισιόν.

Τα μαντάτα αυτά έρχονται ως ένα ακόμη χαστούκι για τον κλάδο που «πάσχει από βαθιές και διαρθρωτικές στρεβλώσεις της αγοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι COPA-COGECA. Μετά από μια αντίστοιχα κακή περσινή συγκομιδή, η συνεχής πτώση αποδίδεται στις διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών και των ξηρασιών, οι οποίες οδήγησαν στη μείωση των περιόδων ανθοφορίας των φυτών.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ ξανά τόσο μεγάλο χάσμα στον τομέα του μελιού της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επλήγησαν ιδιαίτερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεδομένου ότι ένας μεγάλος όγκος μελισσοκόμων βρίσκονται στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, η ομάδα εργασίας των COPA-COGECA για το μέλι κρούει τον κώδωνα για μια «άνευ προηγουμένου πτώση» της παραγωγής, η οποία σημαδεύεται από τη σχεδόν καθολική απουσία ορισμένων ειδών μελιού στις περιοχές αυτές.

Μόνο στην Ουγγαρία, η συγκομιδή μελιού ακακίας κυμάνθηκε μόλις στο 10% των κανονικών της επιπέδων, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στην Πορτογαλία και την Ιταλία, με τους εμπειρογνώμονες να εκτιμούν μιας πτώση παραγωγής της τάξης του 70%-80% στις δύο χώρες.

www.euractiv.com