Ο απολογισμός του 2020 και τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφικής αλυσίδας για το νέο έτος – 3ο μέρος, οι εκτιμήσεις συνδέσμων αγροδιατροφής

Η χρονιά που φεύγει είναι μία από τις πιο ιδιόμορφες που ζήσαμε. Εκτός του υγειονομικού αντικτύπου, επηρέασε βαθιά την οικονομική και παραγωγική ζωή της χώρας. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε σε σημαντικούς θεσμικούς φορείς, συνδέσμους, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις, στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεις εισροών, παροχής υπηρεσιών και αγροδιατροφής, καλώντας τους να αποτιμήσουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στον χώρο που δραστηριοποιούνται και να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Σε τρεις ενότητες θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα το πρώτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο επόμενο φύλλο της «ΥΧ».

Τρίτη ενότητα: οι εκτιμήσεις συνδέσμων αγροδιατροφής


Ευάγγελος Καλούσης
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μία βιώσιμη επανεκκίνηση

Τους τελευταίους μήνες, όλος ο κόσμος, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, βιώνει πρωτοφανείς συνθήκες, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα σοβαρός τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο βέβαια και στην ελληνική οικονομία, η οποία για ακόμη μία φορά δοκιμάζεται.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, όπως και όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα δεδομένα και κλήθηκε να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα προβλήματα και προκλήσεις που προέκυψαν, με αντίκτυπο στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των επιχειρήσεων, αλλά μακροπρόθεσμα και στη βιωσιμότητα του κλάδου μας.

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν σημαντικές και αντιμετωπίσαμε προβλήματα στις εθνικές και διεθνείς μεταφορές των προϊόντων μας, στην προμήθεια των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας, στη ρευστότητα, αλλά και στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου, που επηρεάστηκε και συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τη διακοπή τροφοδοσίας σε σημαντικά κανάλια κατανάλωσης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.). Δουλεύοντας με συνέπεια και ευθύνη και χάρη στον αξιοθαύμαστο ζήλο των εργαζομένων μας, στη βιομηχανία μας έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα κατάσταση και τις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καταναλωτών μας για ασφαλή, ποιοτικά και προσιτά προϊόντα διατροφής, με προστιθέμενη αξία.

Μέσα σε αυτό το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μία βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα από την εφαρμογή ενός συντονισμένου πλάνου ανάκαμψης και στήριξης από την πολιτεία, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται όλοι μαζί, πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, λιανεμπόριο, να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο τρόπος που παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται τα τρόφιμα γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες.


Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ, με αύξηση των διασυνδέσεων πρωτογενούς τομέα και εγχώριας μεταποίησης

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, από το βήμα του 5ου Thessaloniki Summit, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Forum των Δελφών, ότι η χώρα μας θα λάβει κονδύλια ύψους 19,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2022-2027, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την πραγματική αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής στη χώρα μας.

Όμως, τέτοιου είδους προκλήσεις, για να έχουν ουσιαστική και μακροπρόθεσμη θετική αναπτυξιακή επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, θα πρέπει να υλοποιούνται με σχέδιο, η διαχείρισή τους να γίνεται μέσα από ξεκάθαρες δομές διακυβέρνησης, ενώ οι δράσεις που θα προβλεφθούν θα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή ex ante τεκμηρίωση στην πραγματική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής. Ένα τέτοιο πλέγμα πολιτικών θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, αλλά προπάντων να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην πορεία για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη τη συμπερίληψη δράσεων διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση της χώρας μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες που έχει η μεταποιητική βιομηχανία στη χώρα μας και ειδικά την πολυετή εμπειρία της στη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε ότι ως χώρα από τώρα και στο εξής θα πρέπει να παραγάγουμε μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, καθώς και προϊόντα ονομασίας προέλευσης, τα οποία θα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα, άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου σε ορίζοντα επταετίας, δηλαδή μέχρι το 2027, μπορεί να συμβάλει καταλυτικά τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και στην ανάπτυξη νέων προοπτικών για την ελληνική γεωργία και βιομηχανία. Ο μεταποιητικός κόσμος της χώρας, και ειδικά αυτός της ελληνικής περιφέρειας, θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες από τη συνεργασία πρωτογενούς τομέα και εγχώριας μεταποίησης, οι οποίες μπορούν, και με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.


Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ)

Η χρονιά που φεύγει και η χρονιά που έρχεται

Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στον παραγωγικό και επιχειρηματικό ιστό και τις οποίες είναι δύσκολο κανείς να αποτιμήσει, γιατί δυστυχώς θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Στις Ελληνικές Βιομηχανίες Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η πανδημία επέδρασε διττά. Αφενός ο εγκλεισμός των καταναλωτών στο σπίτι αύξησε τις καταναλώσεις των περισσοτέρων προϊόντων, αφετέρου το σοβαρότατο πλήγμα στη μαζική εστίαση είχε πολύ αρνητική επίδραση στο αντίστοιχο παραγωγικό κομμάτι του κλάδου μας.

Όταν αυτή η μείωση αποτιμάται στο επίπεδο του 80%, είναι κατανοητό ότι η έμμεση επίδρασή του δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές των προϊόντων μας, παρά τα αρχικά σοβαρά προβλήματα διακίνησης, είχαν θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα, μαζί με την αυξημένη εγχώρια κατανάλωση, όχι μόνο να καταφέρουν να αντισταθμίσουν τους πολύ αρνητικούς όγκους της μαζικής εστίασης αλλά και να δώσουν στον κλάδο μια θετική συνολικά εικόνα. Όμως, τίποτε δεν επιτεύχθηκε χωρίς κόστος. Από την πρώτη στιγμή, οι Ελληνικές Γαλακτοβιομηχανίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, διέβλεψαν τον κίνδυνο και κατανόησαν ότι επειδή διακυβεύεται η ύπαρξή τους, έπρεπε να επενδύσουν πάρα πολλά στον τομέα της πρόληψης, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αλλά και ιδιαίτερης οργάνωσης, που ήταν επιβεβλημένη στους χώρους εργασίας τους, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν απρόσκοπτες παραγωγές. Το μέλλον επιχειρηματικά είναι ακόμη αβέβαιο. Παρά το ξεκίνημα των εμβολίων που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους την πανδημίας, είναι αδύνατον να αγνοήσουμε τον τεράστιο αριθμό ανέργων που δημιουργήθηκε την περίοδο αυτή, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως, ο οποίος θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις μας θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν και να επιτείνουν τα νέα εμπορικά κανάλια που δημιούργησε η πανδημία (κυρίως στο εξωτερικό), να εκμεταλλευτούν την ηλεκτρονική αγορά και επικοινωνία, που αυξήθηκε εκθετικά, αλλά είναι και έτοιμες να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη που θα χαρακτηρίσει τα επόμενα βήματα του χώρου των τροφίμων.


Ιωάννης Βογιατζής
Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)

Πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη σε εστίαση και εξαγωγές

Όπως όλοι, έτσι και η αμπελοοινική κοινότητα υπέστη βαριά τις επιπτώσεις της πανδημίας με το κλείσιμο της εστίασης, τη μεγάλη πτώση του τουρισμού και τον «μηδενισμό» των εξαγωγών. Το μέγεθος της πτώσης των πωλήσεων εξαρτήθηκε κυρίως από την παρουσία των προϊόντων της κάθε επιχείρησης στα ράφια του λιανεμπορίου που παρέμεινε ανοιχτό. Έτσι, με απώλεια πωλήσεων, που εκτιμάται από 30% έως και 70% σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ταμειακές δυσχέρειες.

Τα γενικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που εφάρμοσε η πολιτεία βοήθησαν αποτελεσματικά, όπως και τα ειδικά έκτακτα μέτρα για τον τομέα. Η απόσταξη κρίσης και ο πράσινος τρύγος ανακούφισαν με αποσυμφόρηση των πλεονασμάτων οίνου, με αποτέλεσμα τη σχετικά ομαλή απορρόφηση της νέας σοδειάς και την αποφυγή κατάρρευσης των τιμών του σταφυλιού. Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του αμπελουργικού εισοδήματος ήταν και παραμένει κεντρικός στόχος του κλάδου.

Το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι μεταβατική χρονιά, κατά την οποία θα πρέπει να συνεχιστούν τα γενικά μέτρα στήριξης και σίγουρα η απόσταξη κρίσης, ο πράσινος τρύγος και η ιδιωτική αποθεματοποίηση.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η στήριξη του κλάδου της εστίασης, φυσικά στην παρούσα φάση του απαγορευτικού, κυριότερα όμως, και το επισημαίνουμε, στην επόμενη φάση της ανόρθωσής του με την επάνοδο στην κανονικότητα. Το ίδιο επιθυμούμε να στηριχθεί και ο τουριστικός κλάδος, καθώς και η δική μας οινοτουριστική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, η ανάπτυξή τους αποτελεί πρόκληση και αναγκαιότητα. Ο κλάδος έχει ανάγκη από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενισχύσεων σε προγράμματα προώθησης και ζητά ευελιξία στην εφαρμογή τους για το διάστημα που η έκτακτη κατάσταση συνεχίζεται.

Στα θετικά της χρονιάς που πέρασε, σε συλλογικό επίπεδο, συγκαταλέγεται η αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής μας Οργάνωσης από το ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία και μάλιστα με ισχυρά αυξημένη αντιπροσωπευτικότητα που ισχυροποιεί τον ρόλο της και ενδυναμώνει τις προσπάθειες για δυναμική και παραγωγική εκπροσώπηση του κλάδου. Στόχοι μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της σχέσης μας με τον δημόσιο φορέα και η ενίσχυση του θεσμικού μας ρόλου, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό των επόμενων χρόνων, υπό το πνεύμα του σχεδίου Πισσαρίδη και με επιδίωξη την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.


Γεώργιος Πίττας
Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Ελληνικού Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ)

Αυξημένη η ζήτηση για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας το 2021

Το 2020 ξεκίνησε δύσκολα για τον μελισσοκομικό κλάδο. Η συνεχιζόμενη εισοδηματική κρίση, παρά την αρχή ανάκαμψης στα οικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των παράνομων ελληνοποιήσεων από τη μία και την κακή έναρξη της μελισσοκομικής παραγωγής την άνοιξη από την άλλη, οδήγησαν σε μεγαλύτερα προβλήματα τον κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά, στο δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση του κλάδου βελτιώθηκε, καθώς η πανδημία αύξησε την κατανάλωση στο μέλι, ένα προϊόν που ταυτίζεται με την υγιεινή διατροφή, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή βελτιώθηκε κατά το φθινόπωρο. Συν τοις άλλοις, περιορίστηκε ο αθέμιτος ανταγωνισμός με την αποκάλυψη της νοθείας σε μέλια με καραμελόχρωμα που βρέθηκαν στα ράφια του λιανεμπορίου. Οι προοπτικές για το 2021 εμφανίζονται καλύτερες. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το μέλι, η συνεχιζόμενη προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων, κυρίως του ΥΠΑΑΤ για την πάταξη των ελληνοποιήσεων σε συνδυασμό με την απόφαση από την ΕΕ για στήριξη της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας λόγω της επικονίασης, αειφορίας και βιοποικιλότητας, προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο μέλλον.


Γιώργος Ντούτσιας
Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ)

Εθνική ανάγκη η διατήρηση του brand «Kalamata olives»

Το 2020 στιγματίστηκε από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, με τις γνωστές ολέθριες οικονομικές συνέπειες τόσο σε ευρωπαϊκή, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών για το 2020 διαγράφονταν αισιόδοξες. Ξεκίνησαν δυναμικά, όλες οι προβλέψεις έδειχναν αύξηση στις εξαγωγικές επιδόσεις του προϊόντος. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, προέκυψαν ακυρώσεις παραγγελιών και αναβολή εκτέλεσης συμβολαίων από πελάτες του εξωτερικού για τον κλάδο HoReCa που αντιπροσωπεύει πλέον του 70% των εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν μεγάλα αποθέματα ελαιοκάρπου της ποικιλίας Καλαμών, να παραμείνουν στα χέρια των ελαιοπαραγωγών, εκμηδενίζοντας τη ρευστότητα των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, αλλά και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έμειναν με μεγάλα αποθέματα στις εγκαταστάσεις τους, έχοντας υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα από το κλείσιμο του κλάδου HoReca στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Η διατάραξη της αγοράς συνεχίζεται και θα συνεχίζεται έως ότου αντιμετωπιστεί η πανδημία και ανοίξουν οι αγορές.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που κλονίζει το κλίμα και αφήνει να σέρνεται η αβεβαιότητα στην εξαγωγική προσπάθεια την χρονιά που πέρασε, είναι η προσφυγή στο ΣτΕ παραγόντων του Νομού Μεσσηνίας, με σκοπό την ακύρωση της υπ’ άριθμ. 331/20735/26.2.2018 απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την οποία εξαρτάται αν οι 65.000 τόνοι σήμερα, των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με το brand name Kalamata olives σε 100+ χώρες και προσπορίζουν στη χώρα μας 200+ εκατ. ευρώ, και οι 100.000 τόνοι αύριο, με την είσοδο σε καρποφορία των πολυάριθμων φυτεύσεων τελευταίων χρόνων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών, θα συνεχίσουν να εξάγονται στηρίζοντας το εισόδημα 8.700+ ελαιοπαραγωγών και 150+ ελληνικών μεταποιητικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην εμπορική αυτή ονομασία, ή θα οδηγούνται στην ελαιοποίηση. Η ΔΟΕΠΕΛ θεωρεί ως εθνική ανάγκη τη διατήρηση σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης, για να μην καταστραφούν οι εξαγωγές της χώρας και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Ένα μεγάλο γεγονός για τον κλάδο των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στην χρονιά που φεύγει υπήρξε η αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ από το ΥΠΑΑΤ σε Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς. Η αναγνώριση αυτή ενισχύει τη συνεργασία των μελών της όλων των τομέων του προϊόντος (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή), την κατάρτιση στρατηγικής για την ισχυροποίηση και προώθηση των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στις διεθνείς αγορές και την μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας προς όφελος όλων.

Για το 2021 υπάρχουν πλέον αισιόδοξες προβλέψεις τιθάσευσης της πανδημίας που ανάγονται στο καλοκαίρι του 2021 και αναμένεται ενδεχομένως η ομαλοποίηση της αγοράς να ξεκινήσει από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2021/2022.


ΣΕΑΟΠ

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση του μικρού αποσταγματοποιού

Ομολογουμένως οι συνθήκες λόγω Covid-19 είναι πρωτόγνωρες. Γνωρίζουμε όλοι από το πρώτο lockdown, την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και τώρα με το δεύτερο, που χάνεται η εορταστική περίοδος, πόσο πολύ έχει πληγεί η οικονομία μας. Αναπόφευκτα και ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής αποσταγμάτων έχει πληγεί σημαντικά. Το βασικό κανάλι προώθησης των αποσταγμάτων είναι η εστίαση, που από την πρώτη στιγμή τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Αυτό είχε ως συνέπεια περίπου το 30% των αποστακτηρίων να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας ή και σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του τζίρου, πάνω από 50%, στην πλειονότητα των αποσταγματοποιών.

Ειδικά στο πρώτο lockdown, αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης, η οποία την ίδια στιγμή ανατιμήθηκε και, παρά την εξομάλυνση της κατάστασης το τελευταίο διάστημα, δεν επανήλθε στην αρχική της τιμή (30%).

Βέβαια, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η πανδημία και με το δεύτερο lockdown, περίπου το 63% θεωρεί ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των μόνιμων θέσεων εργασίας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επηρεάσει και τις εξαγωγές. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, όμως, επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, οι εξαγωγές αποσταγμάτων διατήρησαν το θετικό πρόσημο μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο, προστατεύοντας τη φήμη των ελληνικών αποσταγμάτων, εξάγοντας το 70% της παραγωγής τους.

Ο ΣΕΑΟΠ έχει κάνει προτάσεις προς τις αρχές για την ενίσχυση του κλάδου στη χώρα μας, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:

✱ Μείωση του ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μείωση του ΕΦΚ (18 ευρώ/λίτρο άνυδρης αλκοόλης).

✱ Ένταξη των αλκοολούχων ποτών στον μειωμένο ΦΠΑ (13%) στον κλάδο εστίασης-ΦΠΑ τουρισμού (13%).

✱ Ψηφιακές λειτουργίες ελέγχου & εποπτείας των αλκοολούχων ποτών. Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου διήμερων αποσταγματοποιών και αμβυκούχων, με δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων παραγωγής, στοκ, σημείων πωλήσεων.

✱ Αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα για δύο μήνες, ώστε οι επιχειρήσεις να αντισταθμίσουν την έλλειψη ρευστότητας από την καθυστέρηση είσπραξης των αξιογράφων και, εν συνεχεία, καταβολή τους σε 3 δόσεις. Άνοιγμα των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης με κανόνες.

✱ Συνεργασία του κράτους με τους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης.

Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες ή και χρόνος μέχρι ν’ αρχίσουμε να μπαίνουμε στην κανονικότητα. Ο ΣΕΑΟΠ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη του κλάδου και την ανάδειξη της ελληνικής αποσταγματοποιίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευελπιστούμε και στην ουσιαστική στήριξη του κράτους.


Αντώνιος Σιάρκος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ)

Απαραίτητη η συστράτευση των φορέων γύρω από την Εθνική Στρατηγική Βάμβακος

Αναμφίβολα, το 2020 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των μεγάλων αντιθέσεων και φυσικά, της υγειονομικής πανδημίας COVID-19 και του παγκόσμιου lockdown. Έπειτα από ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα του Ιανουαρίου, όπως αποτυπωνόταν στην υγιή ζήτηση, στις φορτώσεις και στις καλές τιμές του ελληνικού βάμβακος, επήλθε η αντιστροφή, με την πρωτοεμφάνιση του ιού στα τέλη του Φλεβάρη και το απότομο βύθισμα των τιμών, με τη σταδιακή επιβολή του κλεισίματος των αγορών ανά τον κόσμο στα τέλη του Μάρτη. Σήμερα, βιώνουμε τη σταδιακή επαναφορά των οικονομιών εν μέσω διαχείρισης της υψηλής ρευστότητας του συστήματος από τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, της μετάλλαξης του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών πρακτικών και της προσδοκίας έλευσης του εμβολίου και της επαναφοράς της κανονικότητας, μετά την έλευση ολίγων μηνών.

Ο κλάδος των επιχειρήσεων εκκόκκισης βάμβακος όλη αυτή την περίοδο έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας και ισχυρού επαγγελματισμού με τη διαχείριση των εμπορικών συμφωνιών που ήταν σε εξέλιξη την περίοδο της κρίσης, τη στήριξη της ρευστότητας των παραγωγών, όποτε κλήθηκε να το κάνει, και με την προσήλωσή του στην παραγωγή υψηλής ποιότητας τελικού προϊόντος μέσα από την αγαστή συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, τους φορείς των παραγωγών και τις υπηρεσίες της πολιτείας -τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος. Ως σημαντική στιγμή της χρονιάς είναι η επίτευξη συμφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό BCI και η δυνατότητα σήμανσης των δεμάτων που παράγονται με τα ελληνικά συστήματα ποιότητας AGRO (2.1/2.2/2.4) ως BCI.

Για τη χρονιά που έρχεται, είμαι αισιόδοξος. Θα έλεγα ότι τα χειρότερα αποτελούν παρελθόν και οι τιμές του προϊόντος θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Στο 2021 δρομολογείται το λανσάρισμα του πολυετούς προγράμματος προώθησης του Ευρωπαϊκού Βάμβακος (EUCOTTON) που φιλοδοξούμε να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο προϊόν σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για διατήρηση και βελτίωση της υψηλής ποιότητάς του.

Προϋπόθεση για την επίτευξη όλων αυτών είναι η συστράτευση όλων των φορέων γύρω από την Εθνική Στρατηγική Βάμβακος όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια των εργασιών της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι που συστήθηκε από το ΥΠΑΑΤ και καταλύτης, η παρέμβαση της πολιτείας με στοχευμένες δράσεις στήριξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Αισιοδοξία, συνεργασία, και προσήλωση στον στόχο, λοιπόν, το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστες για το 2021.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο απολογισμός του 2020 και τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφικής αλυσίδας για το νέο έτος – 2ο μέρος, οι εκτιμήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων

Ο απολογισμός του 2020 και τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφικής αλυσίδας για το νέο έτος – 1ο μέρος, οι εκτιμήσεις των πολιτικών φορέων