Αυτό το άρθρο είναι 47 μηνών

Ο απολογισμός του 2020 και τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφικής αλυσίδας για το νέο έτος – 1ο μέρος, οι εκτιμήσεις των πολιτικών φορέων

29/12/2020
10'+ διάβασμα
o-apologismos-tou-2020-kai-ta-schedia-ton-megalon-tis-agrodiatrofikis-alysidas-gia-to-neo-etos-1o-meros-oi-ektimiseis-ton-politikon-foreon-218219

Η χρονιά που φεύγει είναι μία από τις πιο ιδιόμορφες που ζήσαμε. Εκτός του υγειονομικού αντικτύπου, επηρέασε βαθιά την οικονομική και παραγωγική ζωή της χώρας. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε σε σημαντικούς θεσμικούς φορείς, συνδέσμους, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις, στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεις εισροών, παροχής υπηρεσιών και αγροδιατροφής, καλώντας τους να αποτιμήσουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στον χώρο που δραστηριοποιούνται και να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Σε τρεις ενότητες θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα το πρώτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο επόμενο φύλλο της «ΥΧ».

Πρώτη ενότητα: οι εκτιμήσεις πολιτικών φορέων


Μάκης Βορίδης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το 2021 οι αγρότες θα πατήσουν σε γερές βάσεις εκσυγχρονισμού, εκμηχάνισης και επέκτασης της παραγωγικής τους δραστηριότητας

Τη χρονιά που αφήνουμε σε λίγες μέρες πίσω μας έχει αναμφίβολα σημαδέψει η πανδημία του κορωνοϊού που ενέσκηψε όχι μόνο πάνω από τη χώρα μας, αλλά και πάνω από ολόκληρη την υφήλιο. Οι επιπτώσεις της έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζοντας ωστόσο διαφορετικά τον κάθε κλάδο, άλλον περισσότερο και άλλον λιγότερο.

Κάτι ανάλογο βιώσαμε και όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα και την ευλογία να συγκροτείται από πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες.

Είναι αυτονόητο ότι ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του πρωτογενούς τομέα μάς υποχρέωσε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε διαφορετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον εκάστοτε κλάδο, προσεγγίζοντας ωστόσο το όλο ζήτημα με γνώμονα τη διατήρηση μίας σημαντικής σταθεράς: κανένας πληττόμενος αγρότης να μη μείνει χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησής μας.

Τα καταφέραμε, έχοντας ήδη διαθέσει πάνω από 350 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε στα χέρια μας, θέτοντας ως ύψιστο στόχο μας να μη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία.

Το αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι ακόμα και κλάδοι που μέχρι σήμερα δεν είχαν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν με σημαντικά ποσά. Ο πρωτογενής τομέας μας όχι μόνο άντεξε, αλλά πέτυχε να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνοντας όλους εκείνους που επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν με μεράκι σε αυτόν, παρά τις όποιες μεγάλες δυσκολίες που επέφερε η υγειονομική κρίση στην πατρίδα μας.

Για το νέο έτος που ανατέλλει έχουμε θέσει τις υγιείς βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοδομήματος πάνω στο οποίο είμαι πεπεισμένος ότι θα πατήσουν οι Έλληνες αγρότες για να εκσυγχρονίσουν, να εκμηχανίσουν και να επεκτείνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Και σε αυτήν τους την προσπάθεια δεν θα είναι μόνοι, αλλά θα έχουν αμέριστο συμπαραστάτη στο πλευρό τους το υπουργείο μας, προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να εισέλθουμε οργανωμένα και συγκροτημένα στη νέα εποχή της πράσινης και ευφυούς γεωργίας.

Το μέλλον για την ελληνική γεωργία διαγράφεται λαμπρό! Θέλω να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες.


Φωτεινή Αραμπατζή
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Εξαγωγές και επενδύσεις φέρνει το 2021 στον αγροδιατροφικό τομέα

«Ποτέ μην αφήνεις μια σοβαρή κρίση αναξιοποίητη», λένε οι Αγγλοσάξονες, εννοώντας ότι σε κάθε κρίση ενυπάρχει και μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγή. Η ρήση αυτή ταιριάζει απόλυτα στον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα μας, ο οποίος, μέσα στην πανδημική κρίση, από τη μία δοκιμάστηκε, στηρίχθηκε και στηρίζεται ποικιλότροπα από την κυβέρνηση. Από την άλλη, όμως, είδε να ανοίγεται μπροστά του ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας – και για τη μετά Covid-19 εποχή, καθώς:

✱ Αυξάνεται η ζήτηση για τρόφιμα ασφαλή, ποιοτικά, που να συμβάλουν στο ευ ζην και να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό και υψηλό, κοινωνικό αποτύπωμα.

✱ Αναδεικνύεται έντονα η αναγκαιότητα για διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας και μεταφορά των γραμμών παραγωγής εγγύτερα στην κατανάλωση.

Η δυναμική, που ανέπτυξαν φέτος οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων (διψήφιο ποσοστό ανόδου καθ’ όλο το 2020, σχεδόν 13% η αύξηση μόνο τον Οκτώβριο) και οι επενδύσεις που προσελκύουν ο αγροδιατροφικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα αποδεικνύουν ακριβώς τις μεγάλες προοπτικές του, το ποσοστό του οποίου στο ΑΕΠ της χώρας είναι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού ΜΟ (6,6% προς 3,5%).

Σε αυτό το σκηνικό, το 2021 προβάλλει ως χρονιά-«σταθμός». Ακριβώς διότι αυτή η δυναμική έρχεται να συναντήσει τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας (πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ) στο θετικό για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια περιβάλλον που δημιουργούν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την αναβαθμισμένη θέση και εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Εντείνουμε, λοιπόν, τη νέα χρονιά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μας στον αγροδιατροφικό τομέα, με προσανατολισμό την καθετοποίηση της παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως σε τομείς που είτε συμβάλλουν στη διατροφική αυτάρκεια είτε έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό, λειτουργώντας γενικότερα ως πολλαπλασιαστές αξίας. Η ζωική παραγωγή, με αιχμή την ορεινή, εκτατική αιγοπροβατοτροφία και οι υδατοκαλλιέργειες αυταπόδεικτα εντάσσονται στις βασικές μας προτεραιότητες.

Επιπρόσθετα, ενισχύουμε το «οπλοστάσιό» μας κατά των ελληνοποιήσεων, υποστηρίζουμε τις εξαγωγές (ανασύνταξη του Ελληνικού Σήματος και επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εξαγωγών και στα προϊόντα φυτικής παραγωγής) και αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα με εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η μείωση του κόστους κατασκευής τους στο 1/10 του σημερινού, η λειτουργία του Εθνικού Μελισσοκομικού Ηλεκτρονικού Μητρώου.


Δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Γενικός γραμματέας ΑΠΔΚΠ, ΥΠΑΑΤ

Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει τον αγροδιατροφικό τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ο αγροδιατροφικός τομέας επηρεάζεται σημαντικά από την αιφνιδιαστική οικονομική κρίση που ξέσπασε ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19, κυρίως λόγω της προκαλούμενης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλούν αυτά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρωταρχική μέριμνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη χρονιά που φεύγει αποτέλεσε η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού μέσου στήριξης των πληττόμενων κλάδων και επιχειρήσεων, τόσο σε ενωσιακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία και στην εμπορική τους δραστηριότητα.

Ειδικότερα:

✱Διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη θεσμοθέτηση από την ΕΕ ειδικού μέτρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, το οποίο και ενεργοποιήσαμε ταχύτατα για τη στήριξη των 144.000 παραγωγών ελαιολάδου με πόρους 126,3 εκατ. ευρώ.

✱Ενεργοποιήσαμε, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

✱Για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των επενδύσεων, πάνω από 500 εκατ. ευρώ υπερδεσμεύτηκαν εντός του 2020 στο ΠΑΑ για την έγκριση επιπλέον επενδύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης, στη Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων και στα Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα LEADER.

✱Σημειώνεται ότι πάνω από 700 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν εντός του 2020 μέσα από το ΠΑΑ, πόροι που κατευθύνθηκαν στην αγροτική παραγωγή και οικονομία, πέραν των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι.

✱Τέλος, έχουμε προγραμματίσει να κατευθυνθούν σημαντικότατοι πόροι και κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 στην αγροτική οικονομία, τόσο από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλα τα παραπάνω στοχευμένα μέτρα έχουν ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς μας τομέα την κρίσιμη αυτή περίοδο, όχι μόνο για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για τη συνολικότερη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ελληνικής υπαίθρου, τη διατροφική επάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ταχεία ανάκαμψη από την κρίση την επόμενη μέρα.

 


Ανδρέας Λυκουρέντζος
Πρόεδρος ΕΛΓΑ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η αποπληρωμή των αποζημιώσεων

Σημαντικούς στόχους πέτυχε ο ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους. Η νέα διοίκηση του Οργανισμού, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, εκτίμησε ότι το μείζον ζήτημα ήταν να διασφαλιστεί η οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους με την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, εργάστηκε και πέτυχε την καταβολή από την κυβέρνηση 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου 3877/2010, την οποία ουδεμία κυβέρνηση και επί δέκα χρόνια δεν είχε εφαρμόσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ελύθη το θέμα της χρηματοδότησης, των λειτουργικών δαπανών και της πληρωμής των συμβάσεων που υποστηρίζουν τον Οργανισμό και αποδεσμεύτηκε ισόποσο κεφάλαιο για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων. Έτσι, ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το σύνολο των αποζημιώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις αρχές Αυγούστου 2020.

Ο δεύτερος σημαντικός στόχος, ο οποίος επετεύχθη, είναι η ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ, 2014-2020, του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, ύψους 1.850.000 ευρώ, το οποίο με την υλοποίησή του θα επιτρέψει στον Οργανισμό να πραγματοποιούνται οι εκτιμήσεις των ζημιών επιτοπίως με ταχύτητα, ακρίβεια και διαφάνεια, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας.

Στο νέο έτος 2021, με τον ισχυρό συμβολισμό, τον οποίο έχει για το έθνος των Ελλήνων, η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ σχεδιάζει την ποιοτική αναβάθμιση του Οργανισμού, με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του, της αποτελεσματικότητάς του και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, πρώτον, θα επισπεύσει τις διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου, με διεθνή διαγωνισμό, για την υλοποίηση του έργου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και, δεύτερον, θα αναμορφώσει τον ΕΛΓΑ με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου Οργανογράμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού Οργανισμού, μακριά από τις κρατιστικές πρακτικές και αγκυλώσεις, προσφέροντας αξιόπιστες και περισσότερο φιλικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ο ΕΛΓΑ, με τολμηρές αποφάσεις και καινοτόμες δράσεις της νέας διοίκησης, θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στον γεωργοασφαλιστικό τομέα, με οικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία, με κοινωνική ευαισθησία και φερεγγυότητα στη νέα εποχή των αυξημένων απαιτήσεων του πρωτογενούς τομέα.


Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου
Οινοποιός, γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ

Προέχει η διακίνηση και η διάθεση των προϊόντων

Είναι γεγονός ότι το 2020 επηρέασε βαθύτατα σχεδόν κάθε κλάδο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τομέας της οινοπαραγωγής, ο οποίος αφορά τον επιχειρηματικό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, ήταν αναμενόμενο να δεχτεί πιέσεις και να πληγεί λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Υπήρξε μια σαφής μείωση στη ζήτηση του οίνου, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μια σχετικά μεγάλη διαθεσιμότητα.

Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή, μια και τα προϊόντα μας είναι «ζωντανά» και εξελίσσονται διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου, είναι να καταφέρουμε να τα διαθέσουμε για να τα απολαύσουν οι πελάτες μας τη στιγμή που πρέπει και για να αντισταθμιστεί το μειωμένο εισόδημα όλων των ανθρώπων που ασχολούνται ή εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον κλάδο. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κλάδος του οίνου δεν απασχολεί μόνο τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς, αλλά και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη διακίνηση και τη διάθεση των προϊόντων που, ως μια ενιαία αλυσίδα, έχει επηρεαστεί βαθιά τη φετινή χρονιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχει σταθεί έμπρακτα δίπλα σε ολόκληρο τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα με ειδικότερο μέτρο για το ελληνικό κρασί τον πράσινο τρύγο και την απόσταξη.

Αναμένοντας τη διάθεση του εμβολίου κατά της Covid-19, ελπίζουμε στην επαναφορά στην κανονικότητα και τηρούμε μια στάση αναμονής, αλλά όχι παθητικά. Σχεδιάζουμε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις μας, κρατάμε επαφή με τους πελάτες μας, έτσι ώστε όταν τελικά προσπεράσουμε την πανδημία και οι άνθρωποι μπορέσουν χωρίς φόβο να βγουν από τα σπίτια τους –αποκαθιστώντας την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους–, να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε το προϊόν μας με ασφάλεια και επάρκεια.

Στο σημείο, όμως, στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας σε άριστο επίπεδο. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε πως και με το άνοιγμα της εστίασης και την επαναφορά του τουρισμού θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους και γρήγορα να επανέλθουμε στην κανονικότητα.


Φάνης Κουρεμπές
Γεωπόνος, Msc, Συντονιστής Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Να βγούμε από το αδιέξοδο άνθρωποι, όχι απλά… ανθρώπινοι

Το 2020 που φεύγει εύχομαι να πάρει μαζί του και τις άσχημες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στη «βάρδια του». Άσχημες καταστάσεις που ξεκίνησαν με τα δυσοίωνα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τη χώρα. Στη συνέχεια, η πανδημία, με το πρώτο lockdown που ακολούθησε, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη ζωή των πολιτών, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα όλων των παραγωγικών κλάδων.

Δυστυχώς, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων κλάδων ήταν και είναι αποσπασματικές και, ως εκ τούτου, αναποτελεσματικές. Αλιείς, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών, ελαιοκαλλιεργητές, παρά το γεγονός ότι στηρίχτηκαν οικονομικά, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων τους, την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Δυστυχώς, το 2020, είχε και μεγάλες φυσικές καταστροφές της αγροτικής παραγωγής σε πολλές περιοχές της χώρας. Θεσσαλία, Κρήτη, Ιόνια νησιά, Δυτική Ελλάδα είναι μόνο μερικές περιοχές που δέχτηκαν το βάρος των έντονων φυσικών φαινομένων. Η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση ήταν η δημιουργία αγροτών δύο ταχυτήτων, αυτών που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τους υπόλοιπους. Μάλιστα, με την αποπληρωμή των πληγέντων από τον «Ιανό» θα φανεί ότι και αυτή η νομοθετική ρύθμιση ήταν στο… πόδι.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα δημιούργησαν ένα ντόμινο σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με αυτόν, γεωργικά εφόδια, μεταποίηση, εμπορία κ.ά.

Ο κατάλογος συνεχίζεται και είναι μεγάλος. Όμως, πολλά από τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της αντιμετωπίζει όλη η υφήλιος. Αυτό στο οποίο διαφοροποιείται η Ελλάδα είναι στην αντιμετώπισή τους. Και αυτή είναι ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Μια ευθύνη που δεν φαίνεται ικανή να πάρει προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

Εύχομαι το 2021 να μην κληρονομήσει το προβλήματα του 2020. Ούτε την πανδημία, ούτε την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ούτε τη διακυβέρνηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εύχομαι το 2021 να μη χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή, να μην πεινάσει άλλο παιδί, να βγούμε από το αδιέξοδο άνθρωποι και όχι απλά… ανθρώπινοι.


Σταύρος Αραχωβίτης
Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υπουργός ΑΑΤ

Θωράκιση της εγχώριας παραγωγής απέναντι σε κάθε κρίση

Η χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις κομβικότερες για την ανθρώπινη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Επηρέασε την oικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ψυχική, και φυσικά, τη σωματική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η χώρα μας είχε την ατυχία να κυβερνάται από μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, αδρανή, «ανέμελη», ανίκανη, δέσμια των μεγάλων συμφερόντων και τελικά επικίνδυνη.

Όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στην κοινωνία, στην υγεία, στην παραγωγή, στην οικονομία. Όχι μόνο δεν ακούει την αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά δεν ακούει ούτε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπουν οι εξαγωγείς. Τολμά να πανηγυρίζει για τις παρεμβάσεις στήριξης εκτροφών ή καλλιεργειών ή δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα, οι οποίες ήταν και άκαιρες, και κατώτερες των πραγματικών απωλειών και αποκλείοντας ένα μεγάλο μέρος των πραγματικών παραγωγών. Πανηγυρίζει για τη συνεχή συσσώρευση χρεών στις πλάτες των πολιτών με τους μαζικούς πλειστηριασμούς να είναι μπροστά.

Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει τον μηχανισμό παραγωγής και διανομής της τροφής και το γεγονός ότι αυτός διακρίνεται από διάφορα στάδια, τα οποία αποτελούν μέρος μιας μακράς αλυσίδας παραγωγής. Δείχνει να μην έχει κατανοήσει ότι αν ο μηχανισμός διακοπεί βίαια σε κάποιο στάδιο της παραγωγής, η επανεκκίνηση είναι πολύ αργή διαδικασία, αν τελικά γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί.

Πρέπει να αποτρέψουμε οι επιπτώσεις της αδράνειας να λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η μεταποίηση και η παραγωγή τροφίμων είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν, καθώς πάνω σε αυτούς θα στηριχθεί η ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Η δική μας λογική κινείται στην κατεύθυνση της θωράκισης της εγχώριας παραγωγής απέναντι σε κρίσεις που μπορεί να είναι κλιματικές, οικονομικές ή υγειονομικές.

Με απόλυτη συναίσθηση της επερχόμενης ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια, πεποίθησή μας είναι η με κάθε τρόπο ουσιαστική υποστήριξη της συνέχισης της παραγωγής και των ανθρώπων της.

Η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας σε επαρκείς ποσότητες, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, είναι για μας οι ύψιστες προτεραιότητες.


Απόστολος Πάνας
Βουλευτής Χαλκιδικής ΚΙΝΑΛ

Ο αγροτικός τομέας υπό το πρίσμα της πανδημίας

Η φετινή χρονιά αποτέλεσε μία από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, με την ανθρωπότητα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υγειονομική κρίση, που όπως ήταν αναμενόμενο έπληξε το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο αγροτικός τομέας δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και έτσι δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα, τόσο στη συλλογή, όσο και στη διάθεση στην αγορά γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ωστόσο, η κρίση αυτή είναι ευκαιρία να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, έτσι ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός.

Ειδικότερα, η υγειονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για διατροφική επάρκεια, όπως και την ανάγκη διαφοροποίησης των αγορών που κατευθύνονται τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ακόμη, διαπιστώθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με τους εργάτες γης, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, πριν ξεκινήσουν οι αγροτικές εργασίες.

Ήδη πρέπει να υπάρξουν με σαφήνεια τα κατάλληλα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν εργάτες γης στη χώρα, με ασφάλεια, αλλά και εγκαίρως, ενώ θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερα κίνητρα και για την προσέλκυση Ελλήνων στις αγροτικές εργασίες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και τη νέα χρονιά να υπάρξουν οι κατάλληλες δράσεις στήριξης του αγροτικού κόσμου, δίνοντας έμφαση σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο, με δράσεις όπως είναι οι άμεσες ενισχύσεις (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή), ή η χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει ως πολιτεία να αναλωθούμε στη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας, αλλά να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα καταφέρουν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού κλάδου και στη δημιουργία νέων πηγών εισοδημάτων. Κομβικής σημασίας θεωρείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος άλλωστε στον αγροτικό κόσμο θα πρέπει να ακολουθήσει τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκαναν αλματώδη βήματα.

Εν κατακλείδι, η νέα χρονιά είναι γεμάτη προκλήσεις, που θα πρέπει να ξεπεραστούν με επιτυχία, προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει η κατάλληλη αναπτυξιακή δυναμική στον αγροτικό τομέα, που θα ενισχύσει την εθνική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Διαμάντω Μανωλάκου
Βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η πανδημία ξεγύμνωσε και ανέδειξε την απανθρωπιά του καπιταλισμού

Τα δήθεν πανίσχυρα συστήματα Υγείας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προσαρμοσμένα στην εμπορευματοποίηση της υγείας, έφεραν εκατόμβες νεκρών. Αντίστοιχη εικόνα και στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η πανδημία αξιοποιείται για να περάσουν αντεργατικά μέτρα μεγάλης κλίμακας, όπως γενίκευση «ευελιξίας» στους χώρους δουλειάς, ένταση της εκμετάλλευσης με την τηλεργασία κ.ά. που υπήρχαν στα συρτάρια και τώρα επιταχύνθηκαν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο στρωμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδαφος, φέρνει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων με ευκαιρία την πανδημία και προωθώντας τον «νόμο και τάξη», προκειμένου να απαγορευτεί η δράση του μαζικού κινήματος, που καταγγέλλει και διεκδικεί ό,τι κλέβουν από δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Θύματα και οι βιοπαλαιστές αγρότες. Βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες και τους εκβιασμούς εμποροβιομηχάνων, που με πρόσχημα την πανδημία επιβάλλουν εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής στο σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων, με τις πλάτες της κυβέρνησης. Προϊόντα που τελικά φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων (αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.λπ.), από την εκμετάλλευση αγροτών και λαϊκών νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, γενναιόδωρη προς το κεφάλαιο, το μπουκώνει με δισεκατομμύρια ευρώ, φοροαπαλλαγές, τσάμπα εργασία κ.ά. Ωστόσο, η όποια «στήριξη» προς τους βιοπαλαιστές αγρότες είναι με το σταγονόμετρο. Επίσης, θα λάβουν λιγότερο από το 1% του συνολικού οικονομικού πακέτου για την πανδημία, ενώ ακόμα και από αυτά τα κονδύλια, που δεν ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο μέρος αφορά επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τα 40 εκατομμύρια που θα λάβουν οι όμιλοι της υδατοκαλλιέργειας από το ΕΠΑλΘ κ.ά. Αλλά και η έκπτωση φόρου αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι τη φτωχολογιά που αναγκάζεται να κάνει και αλλού μεροκάματα για να επιβιώσει. Στους βιομήχανους υπάρχει έκπτωση στον ΕΦΚ πετρελαίου, όχι όμως στην αγροτιά.

Το ΚΚΕ καλεί, μαζί με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να δυναμώσουμε τη φωνή διεκδίκησης.

Εργατοϋπάλληλοι, βιοπαλαιστές αγρότες και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι να μη σπαταλήσουν τις ελπίδες τους σε νέες αυταπάτες κυβερνητικών εναλλαγών. Να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμη της δικής τους οργάνωσης και κοινής δράσης, στη δυνατότητα, να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα στις εξελίξεις, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους.


Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης ΜέΡΑ 25

Κανένας μόνος απέναντι σε μια κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τους ολιγάρχες

Το 2020 ήταν μία διαφορετική χρονιά για όλους μας, με σημαντικές επιπτώσεις στην αγροδιατροφική αλυσίδα λόγω της πανδημίας. Η εφοδιαστική αλυσίδα τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας κατά την παραγωγική διαδικασία και να διατηρήσει την επάρκεια και τη ζήτηση της αγοράς, αλλά και για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των δεδομένων και υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού όλης της οικονομίας, ειδικότερα δε της ελληνικής.

Έτσι, έγινε επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη υπηρεσιών για την αγροδιατροφική αλυσίδα, που συνδέονται με τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της και που χρησιμοποιούν την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης.

Τόσο στο Εργαστήριο Tηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όσο και στο Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε τις τεχνολογίες αυτές ως υπηρεσίες που θα διευκολύνουν και θα εξυπηρετήσουν τους τελικούς χρήστες σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι υπηρεσίες Παρατήρησης της Γης, οι οποίες μπορούν εύκολα, με ακρίβεια και αποτελεσματικά να καθορίσουν και να προσδιορίσουν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων της αγροδιατροφικής αλυσίδας πριν αυτά φτάσουν στο ράφι, αποτελούν βασικό άξονα και προτεραιότητα για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις.

Έτσι, η νέα χρονιά μας βρίσκει προετοιμασμένους να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές, αυξάνοντας τον βαθμό τεχνολογικής ωριμότητας των υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αγροδιατροφικής αλυσίδας στις δύσκολες αυτές εποχές, αλλά και για να αντιμετωπίσει η χώρα την τεράστια πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Το 2020 φεύγει, μια χρονιά όλο εκπλήξεις και ανάμεικτα συναισθήματα, όπως οργή, ανασφάλεια, αγανάκτηση, φόβο, μοναξιά… Ας το πάρουμε, όμως, από την αρχή. Τον Νοέμβριο του 2019, ξεκίνησε η πανδημία από την Κίνα και ήταν φανερό ότι θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνησή μας είχε χρόνο να προετοιμαστεί και, δυστυχώς, όλα μας δείχνουν ότι δεν το έκανε, ούτε με το πρώτο κύμα ούτε με το δεύτερο.

Αυτό δημιούργησε το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που αντιμετωπίζαμε, στο πρώτο κύμα πάγωσε η οικονομία και γίναμε μάρτυρες της αρχικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, μέτρα που πάρθηκαν στο πόδι χωρίς καμία μελέτη και χωρίς να εισακουστεί κανένα σωματείο φορέας κ.λπ.

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μη φαλιρίσουν οι μεγάλες εταιρείες, όπως τα διόδια, οι έμποροι για το Πάσχα έκαναν πάρτι, αφού αγόρασαν φθηνά και πούλησαν ακριβά, οι επιλέξιμοι ΚΑΔ συμπεριέλαβαν υποτίθεται τους πάντες, αλλά άφησαν απ’ έξω τη μισή Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών που είναι ένας κλάδος που χτυπήθηκε σε μεγάλο σημείο, αλλά το χτύπημα άργησε να φανεί. Σε αυτό το σημείο τα συναισθήματα μετατράπηκαν σε οργή και αγανάκτηση, καθώς με τη δικαιολογία του αθέμιτου ανταγωνισμού στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση υποτίθεται «έψαχνε τρόπο να αποζημιώσει» τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ενώ η οργή μεγάλωνε με την αναμονή και η αγανάκτηση με την κοροϊδία, αφού την ίδια στιγμή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται με γενναιόδωρα ποσά.

Κοροϊδία, γιατί φορολογικά ο αγρότης είναι ελεύθερος επαγγελματίας και του συμπεριφέρονται ανάλογα, ενώ όταν έρχεται η ώρα της αποζημίωσης είναι κάτι άλλο και αναζητείται η φόρμουλα αποζημίωσης, την ώρα που στη Γερμανία αποζημιώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με 75% του τζίρου τους. Κοροϊδία, γιατί ενώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν αγροτικό πετρέλαιο και χαμηλό ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης της πανδημίας μας φορολογούν το πετρέλαιο με άλλα 3,5 λεπτά πράσινου φόρου.

Κοροϊδία και ανασφάλεια, αφού προεκλογικά έταζαν ένα καλύτερο μέλλον και ενώ χάρισαν εκατομμύρια δάνεια σε εφοπλιστές και βιομηχάνους στον αγροτικό κλάδο, μας παίρνουν και τα σπίτια, καταθέτοντας έναν «νόμο» περί πτωχευτικού δικαίου που μόνο δίκαιος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και τώρα έρχεται να κλείσει η χρονιά με τη μοναξιά.

Αν αναλογιστεί κάποιος το πώς πέρασε η χρονιά, θα συμπεράνει, και πολύ σωστά, ότι είναι «μόνος», η κυβέρνησή του, που τόσο νοιαζόταν για αυτόν, τελικά νοιάζεται για κάποιους άλλους πες τους ολιγάρχες, πες τους καπιταλιστές, πες τους πλούσιους, πάντως δεν νοιάζεται για τον καθημερινό άνθρωπο, για τον άνθρωπο που μοχθεί, που δουλεύει τη γη και εξασφαλίζει την επιβίωση των υπολοίπων, παρέχοντάς τους φαγητό και πρώτη ύλη για επεξεργασία.

Τα σχέδιά μας για το μέλλον, λοιπόν, είναι τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που είδαμε μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, συνθήματα και πράξεις, όπως το «κανένας μόνος, καμία μόνη», «ίση μεταχείριση προς όλους», «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», «όχι αλλά δάνεια, κούρεμα χρεών», «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας». 

Ευχόμαστε, λοιπόν, υγεία, καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους, συσπείρωση και αγώνα για να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο απολογισμός του 2020 και τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφικής αλυσίδας για το νέο έτος – 2ο μέρος, οι εκτιμήσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων

Ο απολογισμός του 2020 και τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφικής αλυσίδας για το νέο έτος – 3ο μέρος, οι εκτιμήσεις συνδέσμων αγροδιατροφής

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: