Κ. Αποστολόπουλος: Κομβικής σημασίας η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Μέσα από την «ΥΧ», ο κ. Αποστολόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Στερεά Ελλάδα, μίλησε για τη γενικότερη κατάσταση, αλλά περισσότερο εστίασε σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

Κ. Αποστολόπουλος: Κομβικής σημασίας η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για τα οποία θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν λύσεις. Το ΠΑΑ αποτελεί ένα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Για να λειτουργήσει, όμως, προς όφελος των αγροτών, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, που θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Η διοίκηση της περιφέρειας, από την αρχή της θητείας της, μελετά και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε θέματα, τα οποία για δεκαετίες παρέμειναν άλυτα, όπως το αρδευτικό, η διαχείριση της Κωπαΐδας, τα προβλήματα της ορεινής κτηνοτροφίας, η προώθηση και η προβολή των αγροτικών προϊόντων κ.ά. Φυσικός εκφραστής της χάραξης της αγροτικής πολιτικής της περιοχής αποτελεί ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κώστας Αποστολόπουλος.

Ο κ. Αποστολόπουλος γνωρίζει άριστα τα θέματα αυτά, αφού δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον αγροτικό χώρο. Ίσως αυτή του η επαγγελματική ιδιότητα τον παρακινεί να δίνει μεγάλη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και στον ρόλο που μπορεί να επιτελέσει στην ανάπτυξη της υπαίθρου: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει μεγάλη σημασία στην πρωτογενή παραγωγή και τη θεωρεί πυλώνα ανάπτυξης.»

Παράλληλα, επισημαίνει και τον κρίσιμο ρόλο του έμψυχου δυναμικού. «Οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά, παρότι και αυτοί πλήττονται από την κρίση και τον διεθνή ανταγωνισμό. Η ώθηση του πρωτογενούς τομέα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία τονώνουν άμεσα και έμμεσα την αγορά και έχουν θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον».

Παρατηρώντας τις αδυναμίες της ελληνικής αγροτικής περιφέρειας, ο κ. Αποστολόπουλος τονίζει: «Τα προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας και των ανθρώπων της είναι, δυστυχώς, πολλά. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να μελετηθούν σωστά, ώστε να δούμε τα αίτια που τα προκαλούν και, στη συνέχεια, να σχεδιάσουμε στοχευόμενες δράσεις για να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Την αγροτική μας οικονομία θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με ένα γόνιμο, αλλά για χρόνια εγκαταλειμμένο χωράφι, μέσα στο οποίο έχουν φυτρώσει κάθε λογής μη παραγωγικά δέντρα και ζιζάνια. Κατά την άποψη πολλών ερευνητών, τα δύο μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα είναι ο γερασμένος πληθυσμός και ο μικρός κλήρος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ορεινή κτηνοτροφία.
Την τελευταία δεκαετία, πάνω από το 50% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει σταματήσει τη δραστηριότητά του. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη στον τομέα της ζωικής παραγωγής, όπου ως χώρα είμαστε ελλειμματικοί. Αυτό, όμως, που κάνει την πραγματικότητα ακόμα πιο ζοφερή και ακόμα πιο αποκαρδιωτική είναι το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μη φιλικό γύρω από την αγροτική παραγωγή. Αυτό διώχνει τους νέους από την πρωτογενή παραγωγή και οδηγεί σε μαρασμό την ύπαιθρο και κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξή της».

Κλείνοντας, ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνονται για το πρόβλημα της άρδευσης και τη μεγάλη ανακούφιση που θα προσφέρουν στους αγρότες και στο περιβάλλον: «Στο στάδιο του σχεδιασμού του ΠΑΑ, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στα έργα υποδομής όπως τα εγγειοβελτιωτικά, μικρά και μεγάλα (άρδευση Κωπαΐδας), σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Με την αξιοποίησή τους, θα δώσουν άμεση οικονομική ανάσα στους παραγωγούς. Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, θα προκύψει στο περιβάλλον».

Οι αγρότες μας θα δουν μια ξεκάθαρη τάση αντιστροφής στη συνεχώς μειούμενη κερδοφορία τους

Ερχόμενος στις δικές του αρμοδιότητες, οι οποίες έχουν σχέση με την αγροτική ανάπτυξη και την καλύτερη διαχείριση του ΠΑΑ, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε: «Tο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κομβικής σημασίας. Αυτό πρέπει να το κάνουμε γνωστό στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας με κάθε τρόπο, οι οποίοι είναι σχεδόν πάντα ανενημέρωτοι, κυρίως λόγω της φύσεως του επαγγέλματός τους.

Το σύνολο των εκχωρούμενων πόρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 56,3 εκατομμύρια ευρώ θα τα διαχειριστεί η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των υπομέτρων/δράσεων του ΠΑΑ. Τα υπόλοιπα 10,3 εκατομμύρια ευρώ θα τα διαχειριστεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας. Η Ειδική Υπηρεσία θα αναλάβει, επίσης, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης τα υπομέτρα και τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Μέσα από την RIS3 (Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση) θα δοθεί ώθηση στην αγροτική παραγωγή και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Κ. Αποστολόπουλος: Κομβικής σημασίας η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Ο Κώστας Αποστολόπουλος με τον συντάκτη της “ΥΧ”, Γ. Σάρρο

Οι εφαρμογές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας θα πρέπει να μπουν και στην αγροτική παραγωγή κάνοντάς την πιο προσιτή στον νεοεισερχόμενο αγρότη, αλλά και πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Φιλοδοξούμε ότι με τη σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα δοθεί μια νέα ώθηση στις αγροτικές επιχειρήσεις. Έχουμε, ήδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά από τις συμμετοχές μας σε διεθνείς εκθέσεις. Επιτέλους, οι αγρότες μας θα δουν μια ξεκάθαρη τάση αντιστροφής στη συνεχώς μειούμενη κερδοφορία τους».