Απότομη προσγείωση για τιμές και ζήτηση των Βαλέντσια

Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά φαίνεται ότι θα περάσουν οι παραγωγοί των Βαλέντσια στη Λακωνία, αφού οι τιμές έχουν «παγώσει» στα 18-20 λεπτά και δεν μεταβάλλονται, ενώ η αγορά δείχνει αδύναμη να δώσει την ώθηση που είχε το προϊόν την περασμένη χρονιά.

Ο παραγωγός και έμπορος Δημήτρης Μανιατάκος, αναφερόμενος στην πορεία του πορτοκαλιού, τονίζει ότι «η αγορά μέχρι τώρα κινείται στα 18 έως 20 λεπτά και δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει άμεσα. Τέτοια εποχή την περασμένη χρονιά είχαμε ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ η ζήτηση ήταν τεράστια.

Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% περίπου και η ζήτηση αυτόν τον καιρό είναι περιορισμένη, τόσο λόγω των καλοκαιρινών φρούτων, όσο και λόγω της εισαγωγής πορτοκαλιών από την Αίγυπτο. Από το τέλος Ιουνίου και μετά περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Μετά τον Ιούνιο αναμένεται να ανέβει η τιμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο παραγωγός Παναγιώτης Φαρλέτας: «Η χρονιά είναι δύσκολη, αφού έχουμε κολλήσει στα 18 με 20 λεπτά, ενώ η χυμοποιία δίνει 8-8,50 λεπτά μεικτά. Μεγάλες ποσότητες φεύγουν προς την Αργολίδα, ενώ καλύπτεται πλήρως και η Λακωνία.

Φέτος δεν υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό και η εσωτερική αγορά είναι ακόμα πιο κάτω. Αρκεί να αναφέρω ότι τα Lane, τα Νάβελ και ποσότητες Μέρλιν πήγαν τελικά στον χυμό, αφού δεν πουληθήκαν. Όσο είχαμε εξαγωγές, η τιμή τους ήταν 30-40 λεπτά, με το που σταμάτησαν πήγαν κατευθείαν για χυμό».

Για πολλά εμπόδια φέτος έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΑΣΕΕ Αμυκλών Λακωνίας, Δημήτρης Δημάκος. «Η εξαγωγική κίνηση είναι περιορισμένη και για τα καλά πορτοκάλια η τιμή μεικτή φτάνει τα 25 λεπτά. Σίγουρα αυτό το διάστημα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα Βαλέντσια. Σε ό,τι αφορά τον χυμό, δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση ποσοτήτων και εμείς αγοράζουμε με 9,5 λεπτά το κιλό, ενώ η πληρωμή είναι άμεση.

Ακόμα και τα πορτοκάλια που χτυπήθηκαν από τον πάγο δεν έχουν πάει για χυμό, αφού οι παραγωγοί τους υποστηρίζουν ότι περιμένουν να περάσουν οι γεωπόνοι για να καταγράψουν τη ζημιά».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021