Απότομη η πτώση στα αμνοερίφια

Ανώμαλη προσγείωση για τους κτηνοτρόφους έφερε η μείωση της εξαγωγικής ζήτησης για αμνοερίφια, αφού συμπαρέσυρε πτωτικά και τις τιμές της εγχώριας αγοράς.

Η υποχώρηση ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα το αρνί να πωλείται σήμερα κατά μέσο όρο από 5 έως 5,50 ευρώ/κιλό στον παραγωγό, ενώ για το ζων βάρος η τιμή διαμορφώνεται στα 3-3,20 ευρώ/κιλό.

Στις νησιωτικές περιοχές μάλιστα, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, οι τιμές που ακούγονται είναι ακόμα πιο χαμηλές (κάτω από τα 5 ευρώ). Χειρότερη είναι η εικόνα στο κατσίκι, για το οποίο, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» κύκλοι της αγοράς, η ζήτηση είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη.

Η βίαιη «διόρθωση» των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διακοπή των εξαγωγών προς Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενόψει της εορταστικής περιόδου, οι οποίες ήταν φέτος αυξημένες κατά περίπου 25% και συντήρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες την άνοδο των τιμών.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δίχως τη διέξοδο των εξαγωγών, χάθηκε και το στήριγμα των υψηλών τιμών, δεδομένου ότι «ο Έλληνας καταναλωτής δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτά τα επίπεδα τιμών σε μια συγκυρία όπου το κόστος ζωής και βασικών ειδών αυξάνεται κατακόρυφα».

Στο τελευταίο Δελτίο του ΟΚΑΑ (Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021), οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονταν για τα αρνιά από 6 έως 7,20 ευρώ/κιλό, με την επικρατούσα τιμή στα 6,80 ευρώ/κιλό, όταν μία εβδομάδα νωρίτερα (Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021) το εύρος ήταν από 7,50 έως 8,20 ευρώ και η επικρατούσα τιμή 7,80 ευρώ/κιλό.

Αντίστοιχα για τα κατσίκια οι τιμές ήταν από 7 έως 7,90 ευρώ και η επικρατούσα 7,50 ευρώ/κιλό όταν μια εβδομάδα νωρίτερα τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 8,90- 9,30 ευρώ και 9 ευρώ/κιλό.