Αχαΐα: Μόλυνση από υπολείμματα ελαιοκάρπου ερευνάται από τις αρχές

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στον ποταμό Λαρισσό, στην Αχαΐα, από υπολείμματα επεξεργασίας του ελαιοκάρπου που ρίχνουν ελαιουργικές μονάδες.

Οι έρευνες εστιάζονται στις περιοχές Απιδεώνα και Καγκαδίου, αλλά και σε άλλους οικισμούς της Δυτικής Αχαΐας που βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα του Λαρισσού. Παράλληλα, διερευνάται εάν έχουν μολυνθεί αρδευτικά κανάλια που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμιού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τα θερμοκήπια φράουλας.

Παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η ρίψη απορριμμάτων στα ποτάμια, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ιδιοκτήτες ελαιουργικών μονάδων παραβιάζουν τη νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάτω από άκρα μυστικότητα, αδειάζουν τα υπολείμματα από τα φορτηγά στον Λαρισσό.

Είναι γνωστό πως τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων προκαλούν προβλήματα στο έδαφος, τα ύδατα και τα φυτά, λόγω του υψηλού ρυπαντικού φορτίου και της τοξικότητάς τους. Η απόρριψη των υπολειμμάτων στα ρέματα και στα ποτάμια δημιουργεί ευτροφισμό, λόγω της υψηλότατης περιεκτικότητας σε φαινόλες, που δεσμεύουν το οξυγόνο στο νερό και σκοτώνουν τους υδρόβιους ζωντανούς οργανισμούς.

Τα απόβλητα περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα τροποποιημένων σακχάρων. Όταν αυτά διατίθενται απευθείας στα ύδατα προκαλούν αύξηση του αριθμού των μικροοργανισμών, με συνέπεια τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου του νερού που είναι διαθέσιμο και για τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία σε ολόκληρο το υδατικό οικοσύστημα.

Η παρουσία μεγάλης ποσότητας θρεπτικών συστατικών στα υπολείμματα αποτελεί ένα ιδανικό μέσο για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι μολύνουν τα νερά με οξείες επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς ή ακόμη και τους ανθρώπους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το νερό.