Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Αποζημειώσεις ΕΛΓΑ: Στις 17 Νοεμβρίου οι προκαταβολές φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, πριν από το τέλος του χρόνου στον Έβρο

✱ Σε λίγες μέρες η προκήρυξη για δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων
✱ Έρχεται ρύθμιση οφειλών ρεύματος για τους αγρότες της Θεσσαλίας
15.11.2023
6' διάβασμα
apozimeioseis-elga-stis-17-noemvriou-oi-prokatavoles-fytikis-paragogis-sti-thessalia-prin-apo-to-telos-tou-chronou-ston-evro-306551

Για την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή των προκαταβολών για τη φυτική παραγωγή στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, ενώ την περασμένη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου χορηγήθηκαν προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε Θεσσαλία, Έβρο, Μαγνησία και Ρόδο. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, τα μέτρα που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας θα εφαρμοστούν και για τους αγρότες του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, ο ΕΛΓΑ πίστωσε σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ποσό ύψους 16.528.449 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel. Για τα βοοειδή, ο Οργανισμός πλήρωσε 800 ευρώ το κάθε ζώο, για τα αιγοπρόβατα 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα 150 ευρώ.

Όσον αφορά τις προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή και θα αντιστοιχούν σε 30.088 δηλώσεις.

Ρυθμίσεις για το ρεύμα

Επιπλέον, για τη Θεσσαλία, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Όπως ανακοινώθηκε, η ρύθμιση θα περιέχει περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα υπαχθούν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, και πιο συγκεκριμένα οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς.
Η ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί σε σχετική νομοθετική διάταξη.

Από Παρασκευή 17/11 οι αποζημιώσεις στα φυτικά, λέει ο Λ. Αυγενάκης

Τι ισχύει για τον Έβρο

Όσο για τον Έβρο, ξεκαθαρίστηκε από το ΥΠΑΑΤ ότι τα μέτρα που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας θα εφαρμοστούν και για τους αγρότες της περιοχής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ όσοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου, ενώ, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ», θα ενεργοποιηθεί και σε αυτόν τον νομό το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, τα μέτρα που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας θα εφαρμοστούν και για τους αγρότες του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου

Τα μέτρα

Πιο αναλυτικά, για τον Έβρο:

✱ Κατατίθεται τροπολογία για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων.

✱ Επανεξετάζονται οι βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

✱ Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2023, ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023 να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.

✱ Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των περιφερειών και με τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια πάγιου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις και εξοπλισμό). Στη συνέχεια, με τη σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους. Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του υπουργείου Οικονομικών.

✱ Ενεργοποιείται το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.ά.).

✱ Θα εφαρμοστεί το Μέτρο 5.2, όπως και στη Θεσσαλία, για δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που λειτουργούσαν με άδεια. Τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις.

✱ Μέσω του νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο.

✱ Στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης, ύψους 12.357.712 ευρώ, δηλαδή πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 ευρώ.

✱ Οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος (αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.

✱ Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς – Σουφλίου. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.

✱ Μέσω του Leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας.

✱ Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

✱ Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.

✱ Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά τις προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή και θα αντιστοιχούν σε 30.088 δηλώσεις.