Στ. Αραχωβίτης: «Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό η επίσημη ανακοίνωση της κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί»

-Διαφήμιση-

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

«Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Στον προϋπολογισμό του 2019 δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και υπογράμμισε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «δουλειά του υπουργείου είναι να λύνει τα προβλήματα του κλάδου».

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΔΟΑΟ «είναι μια διεπαγγελματική οργάνωση που παράγει έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είναι που θέλουμε και εμείς» και τόνισε ότι τα «προγράμματα προώθησης των οίνων έχουν συνέχεια, αλλά παρουσιάζουν και προβλήματα. Θα τα λύσουμε. Θα τις βρούμε τις λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί υποστήριξε ότι «αυτό που είχαμε υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια ήταν βάρβαρο» και ζήτησε τη δημιουργία μιας επιτροπής «που θα συζητά τα προβλήματα του κλάδου».

Αναφερόμενος στα προγράμματα του υπουργείου για την προώθηση του κρασιού, ο κ. Αργύρης τόνισε πως έχουν γίνει «αρκετά αποτελεσματικά» και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου «να μη χάνεται κανένα ευρώ από τους φόρους των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, παρουσιάστε επίσης το σχέδιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τάσκος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που παρουσίασε και το σχέδιο, «οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατηγικό σχεδιασμό. Το έργο πρέπει να έχεις αρχές. Να είναι αξιόπιστο, να μπορεί να ολοκληρωθεί, να μη μείνει στη μέση», και σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει «να υπάρχει ενεργή συμμετοχή από την αμπελοοινολογική κοινότητα».

Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Η πρώτη είναι η φάση της προκήρυξης, όπου θα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για την υλοποίησή του, η δεύτερη θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η τρίτη θα αναφέρεται στο όραμα και η τέταρτη και τελευταία φάση, θα θέτει τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τη στρατηγική για τον κλάδο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον κλάδο της οινοποιίας και της αμπελουργίας μετά το ορόσημο του Αυγούστου του 2018, που επιτρέπει πλέον την αυτόνομη δημοσιονομική πολιτική της χώρας:

  • «Ο φόρος στο κρασί, εισήχθη σε μια από τις άσχημες οικονομικές συγκυρίες της κρίσης. Οι προσπάθειές μας για την κατάργησή του είναι προ των πυλών και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις, με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
  • Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων επεκτείνεται έως το 2023, αφού το πρόγραμμα αναμπέλωσης 2017-18 ολοκληρώθηκε με την κατανομή των 8.997.327 ευρώ να αφορά αναδιάρθρωση 6.055,90 στρεµµάτων.
  • Το Μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» ολοκληρώθηκε φέτος με τη δεύτερη προγραμματική περίοδο (2014-2018).
  • Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται και δεύτερο Μέτρο που αφορά την «Ενημέρωση στα Κράτη-Μέλη» και θα ενεργοποιηθεί από την χώρα μας για πρώτη φορά.
  • Προβλήματα που δημιουργήθηκαν με αυτά τα προγράμματα θα διευθετηθούν με το καλύτερο τρόπο και στα νέα θα έχουμε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο
  • Νοικοκυρεύουμε τους ελέγχους, που επί δεκαετίες ήταν περιορισμένοι, χωρίς σχέδιο και με πολυποίκιλες παρεμβάσεις, οι οποίες τελικά διαιώνισαν την ασυδοσία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εδώ θέλουμε και τη δική σας βοήθεια με τη γνώση και εμπειρία σας.»

«Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε έτσι ώστε το στρατηγικό σχέδιο για τον κλάδο να είναι έγκαιρα έτοιμο το συντομότερο δυνατό και να αποτελέσει την πυξίδα μας. Κοινή επιδίωξη είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του τομέα», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Αραχωβίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΑΑΤ

-Διαφήμιση-