Αργολίδα: Στα ύψη το κόστος στην υδροπονική καλλιέργεια

Η έλλειψη εργατικών χεριών, η αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και η απουσία της νέας γενιάς, είναι τα βασικά προβλήματα που βάζουν «φρένο» στην ανάπτυξη της υδροπονικής καλλιέργειας στην Αργολίδα, καθιστώντας την πλέον μια ακριβή επένδυση.

«Η ντομάτα ξεκίνησε τον Απρίλιο με 1,50 ευρώ, για να πέσει στα 80 λεπτά τον Ιούνιο, και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο να πάει στα 2 ευρώ και λίγο παραπάνω», σημειώνει ο Βασίλης Κουτρουφίνης, ο οποίος εργάζεται στην υδροπονική θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως, τα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το κόστος της καλλιέργειας δεν σταματούν. «Περιμένουμε μία μεγάλη αύξηση στο πυρηνόξυλο, η τιμή του οποίου θα ανέβει τουλάχιστον κατά 100% σε σχέση με την περασμένη χρονιά», προσθέτει.

Σχετικά με την ανάπτυξη της υδροπονικής καλλιέργειας, ο κ. Κουτρουφίνης εξηγεί ότι «τώρα, το λιγότερο που χρειάζεται κανείς για να φτιάξει μία θερμοκηπιακή μονάδα του ενός στρέμματος είναι 110.000 ευρώ, κάνοντας μάλιστα και περικοπές».

Για το μέλλον της υδροπονικής καλλιέργειας, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: «Όσοι εργάζονταν μέχρι τώρα, έχουν μεγαλώσει. Τώρα που θα αποσυρθούν, δεν υπάρχει κανένας να τους αντικαταστήσει. Οι νέοι ούτε το συζητούν πλέον να μπουν σε αυτές τις δουλειές».

Τέλος, όσον αφορά την απόδοση της ντομάτας, ο κ. Κουτρουφίνης τονίζει: «Η ετήσια στρεμματική απόδοση είναι 50-55 τόνοι ανά στρέμμα, αλλά μια άριστα εξοπλισμένη μονάδα μπορεί να φτάσει και τους 70 τόνους.
Η υπεροχή της υδροπονικής καλλιέργειας είναι δεδομένη, αφού είναι μία υγιεινή καλλιέργεια και διαθέτει ποιότητα».