Άρης Κεφαλογιάννης διαχειριστής Legendary Food: «Η Στοά Αρσακείου μπορεί να γίνει ένας ναός της μεσογειακής διατροφής»

Το όραμά του για τη μετατροπή της Στοάς Αρσακείου σε έναν πολυχώρο, όπου θα συγκεντρώνονται «τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης» και θα προωθείται η μεσογειακή διατροφή, περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο Άρης Κεφαλογιάννης.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της Legendary Food, η οποία το καλοκαίρι υπέγραψε τη σχετική συμφωνία μίσθωσης του Αρσακείου Μεγάρου για τα επόμενα 35 χρόνια με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, αποκαλύπτει επίσης ότι στο τέλος του χρόνου αποχωρεί και επισήμως από το μάνατζμεντ της Γαία Τρόφιμα (Gaea), εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε και δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων, με έμφαση στο ελαιόλαδο και στις ελιές.

 

Κύριε Κεφαλογιάννη, τι σχεδιάζετε να γίνει, λοιπόν, στη Στοά Αρσακείου;

Ένας πολυχώρος, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην ελληνική μεσογειακή διατροφή. Θα «φιλοξενεί» τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης, θα έχει εστιατόρια που θα αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικές κουζίνες της Ελλάδας, θα έχει επίσης γρήγορο φαγητό, αλλά ταυτόχρονα ποιοτικό φαγητό, το οποίο και αυτό θα έχει σχέση με την ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Παράλληλα, στον χώρο αυτόν, θα οργανώνονται πάρα πολλές διαδραστικές εκδηλώσεις από γευσιγνωσίες και «παντρέματα» προϊόντων μέχρι μαθήματα μαγειρικής και σεμινάρια. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, θα μπορεί κανείς να γνωρίσει πραγματικά την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο που δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να αξιοποιήσουμε ούτε από την οικονομική του πλευρά ούτε από την πλευρά της σωστής διατροφής της νέας γενιάς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, αυτήν τη στιγμή, έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας μετά τις ΗΠΑ.

Πράγματι, και αυτό είναι παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε διαρκώς για τη μεσογειακή διατροφή…

Μιλάμε, αλλά δεν την εφαρμόζουμε. Συνηθίσαμε σε άλλα πράγματα, τα οποία υιοθετήσαμε γιατί ήταν εύκολα και γρήγορα και στην καθημερινότητά μας ξεχάσαμε την ελληνική μεσογειακή διατροφή.

Κι όμως, πρόκειται για μια διατροφή που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε όλα τα στιλ ζωής. Μπορείς να κάνεις γρήγορο φαγητό, το οποίο να είναι βασισμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή, με σωστά συστατικά και να είναι εξίσου νόστιμο και γρήγορο, αλλά και ταυτόχρονα υγιεινό.

Πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτή η ιδέα του πολυχώρου;

Ένα κομμάτι της Στοάς Αρσακείου, ειδικά το τμήμα που αφορά τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης, καθώς και το διαδραστικό κομμάτι των εκδηλώσεων και των γευσιγνωσιών, θα το κάνουμε εμείς. Τοsyn;e κατάστημά μας θα είναι ένα θεματικό κατάστημα, μέσα στο οποίο θα είναι ενταγμένες όλες αυτές οι διαδραστικές δραστηριότητες.

Τον υπόλοιπο χώρο θα τον εκμισθώσουμε σε επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έναν χώρο σε αυτή την όμορφη στοά. Όμως, οτιδήποτε κάνουν, θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Θα κυριαρχεί αυτό το concept και, κατά συνέπεια, δεν θα είναι κάποιος απολύτως ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει.

Αυτό πώς θα το διασφαλίσετε;

Μέσα από τις συζητήσεις και τις συμφωνίες με όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Οι αρχές της ελληνικής μεσογειακής διατροφής είναι συγκεκριμένες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει και εξέλιξη και fusion κουζίνα, για παράδειγμα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να έχει σαφείς και διακριτές αναφορές στην ελληνική μεσογειακή διατροφή. Δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει, ας πούμε, κινέζικο, αλλά θα μπορεί ενδεχομένως να κάνει μια εκδοχή σούσι που θα έχει έντονα ελληνικό χαρακτήρα και θα γίνεται με πρώτες ύλες από ελληνικά προϊόντα.

Σε ποιο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το εγχείρημα;

Σε αυτήν τη φάση, είμαστε σε συνομιλίες με την αρχιτεκτονική ομάδα που θα αναλάβει το πρότζεκτ. Θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρχει μια συνολική αντίληψη, όλοι οι ενοικιαστές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στο θέμα του ντιζάιν. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα ταιριάζουν με τη συνολική εικόνα, με αυτό το ταξίδι που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Επίσης, ο χώρος θα έχει μια συνολική αισθητική που βέβαια θα σέβεται και θα αναδεικνύει και τον διατηρητέο χαρακτήρα του κτηρίου. Είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις οποίες θα πρέπει να τηρούν και οι ενοικιαστές.

Να φανταστούμε ότι όλα αυτά θα απευθύνονται, εκτός από τους κατοίκους, και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη;

Σαφώς. Φιλοδοξία μας είναι ο χώρος αυτός να γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Αθήνα, μετά την Ακρόπολη και το μουσείο της.

Αναφορικά με τα κρασιά, θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς;

Και αγοράς, αλλά και δοκιμής. Προφανώς, φιλοδοξούμε να έχουμε τα καλύτερα κρασιά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως ακριβώς σκεφτόμαστε και για τα υπόλοιπα προϊόντα. Θα υπάρχει σαφώς αντιπροσωπευτικότητα και περιοχών, αλλά και ποικιλιών.

«Αποχωρώ από την Gaea στο τέλος του χρόνου»

Σχετίζεται καθόλου η Γαία Τρόφιμα (Gaea) με όλη αυτήν τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια; Ποιος θα είναι εφεξής ο ρόλος σας στην εταιρεία;

Η Γαία Τρόφιμα δεν συμμετέχει στο πρότζεκτ. Άλλωστε, και εγώ ο ίδιος αποχωρώ από την εταιρεία, προκειμένου να αφιερωθω στο νέο εγχείρημα. Η διαδικασία αποχώρησής μου βρίσκεται σε εξέλιξη. Τυπικά, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχω το μάνατζμεντ, ωστόσο από το καλοκαίρι έχω προετοιμάσει την «επόμενη μέρα» και τη διαδοχή.