Αρκαδία: Ζημιές στα κηπευτικά του Λεωνιδίου

15/06/2024
1' διάβασμα
arkadia-zimies-sta-kipeftika-tou-leonidiou-323726

Με μεγάλη χαμένη την πατάτα, που είχε σημαντική μείωση παραγωγής, κλείνει η φετινή συγκομιδή κηπευτικών στην Αρκαδία και ειδικότερα στην περιοχή του Λεωνιδίου. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Δημήτρης Στόης για την πορεία των καλλιεργειών που έχουν συγκομισθεί ή πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της συγκομιδής: «Η χρονιά για την πατάτα ήταν πολύ κακή λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Η τιμή της κυμάνθηκε από 40 έως 60 λεπτά. Εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στην αγορά σπόρου είχαμε άνοδο, από 33 το σακί στα 44 λεπτά, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή δεν μπορεί να θεωρείται καλή».

Μελιτζάνα

Για τη μελιτζάνα, ο κ. Στόης σημειώνει πως η μείωση της καλλιέργειας λόγω έλλειψης εργατικών χεριών έχει δώσει μία καλή τιμή, που κυμαίνεται από 80 λεπτά έως 1,20 ευρώ. «Η παραγωγή είναι μέτρια και η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου», αναφέρει.

Αγγούρι-ντομάτα

Αναφερόμενος στην τιμή που διαμορφώθηκε για τα αγγούρια, ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και η παραγωγή ήταν καλή, η τιμή δεν ήταν. «Την τελευταία εβδομάδα άρχισε να ανεβαίνει, αλλά αυτό δεν είναι πλέον αρκετό», τονίζει.

Τέλος, ο κ. Στόης στέκεται και στην πορεία της ντομάτας, περιγράφοντάς τη με μελανά χρώματα. «Η χρονιά αυτή είναι καταστροφική για την ντομάτα, αφού η παρουσία της Tuta absoluta έκανε τεράστια ζημιά. Η τιμή της ντομάτας, που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της, είναι στα 30 λεπτά περίπου».