Στο άρμα της Cavino η Mπαμπατζίμ: Εξαγόρασε το 60% της εμβληματικής αποσταγματοποιίας η εταιρεία των Αδελφών Αναστασίου

Ισχυρότερη παρουσία στα αποστάγματα, με την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό της ενός από τα πλέον ιστορικά brands της εν λόγω αγοράς, αποκτά η Cavino, με την εξαγορά της ποτοποιίας Μπαμπατζίμ.

Η συμφωνία έκλεισε δίχως τυμπανοκρουσίες μέσα στο 2022 και ενδεχομένως να περνούσε στα ψιλά, αν δεν υπήρχε η σχετική αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε πρόσφατα η αχαϊκή οινοποιία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δημοσιευθεί και η απόφαση μετατροπής της Ανέστης Μπαμπατζίμ από ΟΕ σε ΑΕ, συνοδευόμενη από την απαραίτητη έκθεση εξακρίβωσης της αξίας της.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα αυτά, η Cavino απέκτησε, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικό Τσίπουρο (που επίσης συστήθηκε μέσα στο 2022), το 60% της Μπαμπατζίμ καταβάλλοντας:

 Από 210.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 420.000 ευρώ στα αδέλφια Δημήτρη και Χρήστο Βαβάτση, προκειμένου να εξαγοράσει το 47% (23,5% έκαστος) που κατείχαν,

 116.700 ευρώ στον Χρήστο Μπαμπατζιμόπουλο, γιο του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, προκειμένου να αποκτήσει το 13% των μετοχών.

Ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος θα κρατήσει στην κατοχή του το υπόλοιπο 40%, όπως και τη θέση αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, ενώ θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του για σοβαρά θέματα που άπτονται του μέλλοντος της εταιρείας, όπως: αλλαγή επωνυμίας, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεταβίβαση εταιρικής περιουσίας, εξαγορά επιχείρησης με ισόποσο κύκλο εργασιών ή ενεργητικό κ.ά.

Πρωτιά στον τζίρο και το 2022

Η Μπαμπατζίμ προσπαθούσε να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά τον θάνατο του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου τον Δεκέμβριο του 2018. Ο τελευταίος αποτελούσε μια εμβληματική μορφή για την ελληνική αποσταγματοποιία.

Η ανωτέρω συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της εμπορικής συνεργασίας των δύο πλευρών σε επίπεδο διανομής και πιστοποιεί το αναπτυξιακό μομέντουμ που έχει χτίσει η Cavino, της οικογένειας Αναστασίου, τα τελευταία χρόνια.

Το 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε τα 30,83 εκατ. ευρώ, έναντι 25,953 εκατ. ευρώ το 2021, νούμερο που την έφερε για δεύτερη σερί χρονιά στην πρώτη θέση του κλάδου από πλευράς τζίρου, ξεπερνώντας την Ελληνικά Κελλάρια Οίνου της οικογένειας Κουρτάκη. Μάλιστα, το 67% των πωλήσεων (20,606 εκατ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Με την απόκτηση της Μπαμπατζίμ, η διοίκηση εκτιμά ότι η δυναμική της Cavino θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Τα EBITDA του ομίλου για το 2022 ανήλθαν σε 3,215 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το 2021, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 9%, φθάνοντας στα 1,653 εκατ. ευρώ.

Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2019, ενώ από το 2020 έχει υλοποιηθεί αυτοτελές επενδυτικό πρόγραμμα 400.000 ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 500 kW και σύγχρονου εξοπλισμού, το οποίο μείωσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται επενδυτικό σχέδιο 1 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του ποτοποιείου και του αποσταγματοποιείου.