Αρώματα ελληνικών αποσταγμάτων κατέκλυσαν την Αίγλη Ζαππείου

Πλήθος αρωμάτων και γεύσεων ελληνικών αποσταγμάτων είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το καταναλωτικό κοινό την Κυριακή 22/1 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ελληνικό Απόσταγμα» 2017 στην Αίγλη Ζαππείου. 

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν το τσίπουρο, η τσικουδιά, το ούζο, τα ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και τα παραδοσιακά και μη ελληνικά ηδύποτα (λικέρ). Οι λάτρεις του είδους βρέθηκαν μπροστά σε μία γκάμα ποτών τόσο γνωστών όσο και πιο εξεζητημένων. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να ανακαλύψουν τα επώνυμα αυτά προϊόντα αλλά και να καταλάβουν την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων αυτών σε σχέση με το χύμα προϊόν.

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης της εκδήλωσης, Ντίνος Στεργίδης δήλωσε στο ypaithros.gr “Η εκδήλωση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί το ελληνικό απόσταγμα βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν πάρα πολύ δυνατό αθέμιτο ανταγωνιστή που ονομάζεται χύμα τσίπουρο. Εδώ, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο σοβαρές εταιρείες του χώρου, οι οποίες δεν παράγουν μόνο τσίπουρο αλλά ο,τι είναι ελληνικό απόσταγμα και ποτό, ούζα, τσίπουρα, λικέρ, ηδύποτα, δηλαδή, αποστάγματα φρούτων, σταφύλι. Έχουν έρθει, λοιπόν, να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο καταναλωτικό κοινό κυρίως. Ερχόμενος κάποιος εδώ μπορεί να δοκιμάσει όλα αυτά τα αποστάγματα το ένα δίπλα στο άλλο και να κάνει συγκρίσεις. Μπορεί έτσι να αντιληφθεί πάρα πολύ γρήγορα ότι η ποιότητα γενικώς του ελληνικού αποστάγματος είναι πάρα πολύ υψηλή και σαφώς πιο υψηλή από τα καλύτερα χύμα που μπορεί να βρει κανείς. Το δεύτερο που αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των αποσταγμάτων και όταν λέω διαφορές δεν εννοώ τόσο πολύ ποιοτικές όσο στιλιστικές. Με άλλα λόγια βρίσκει διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, το οποίο καθιστά το προϊόν ακόμα πιο ενδιαφέρον”.

Επιπλέον, ο Ντ. Στεργίδης επεσήμανε και τις νέες τάσεις που φαίνεται να κυριαρχούν στην κατηγορία των ελληνικών αποσταγμάτων: “Βλέπουμε μία καινούργια τάση η οποία έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ δυνατή, το παλαιωμένο τσίπουρο. Όλοι οι σοβαροί παραγωγοί τσίπουρου έχουν πλέον και παλαιωμένα τσίπουρα τα οποία είναι αρκετά υψηλής ποιότητας. Μερικά από αυτά είναι σπουδαία. Επίσης, βλέπουμε να εμφανίζονται κάποια άλλα ποτά ή λικέρ σε καινούργιο στυλ από περίεργα βότανα, από περίεργα φρούτα. Βλέπουμε πολύ ωραίες συσκευασίες, βλέπουμε ποτά τα οποία είναι φτιαγμένα για ένα συγκεκριμένο λόγο, παραδείγματος χάριν κυκλοφόρησε μία μαστίχα σκληρή σε αντίθεση με τις μαστίχες λικέρ που γνωρίζουμε, η οποία στοχεύει στο μπαρ για να είναι μέρος κοκτέιλ. Άρα, λοιπόν, βλέπουμε μία δραστηριότητα στο χώρο του ελληνικού αποστάγματος, ειδικά σε αυτούς που έχουν επιλέξει να είναι λίγο πιο δυναμικοί σε επίπεδο επικοινωνίας. Βλέπουμε λοιπόν να διαμορφώνεται κάτι καινούργιο το οποίο είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να το δείξουμε στο κόσμο.

Στη φετινή εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα» 2017 , οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνοδεύσουν το ποτό τους με τα φαγητά έξι εστιατορίων τα οποία επιλέχθηκαν γιατί η κουζίνα τους ταιριάζει με τέτοιου είδους ποτά όπως το ούζο και το τσίπουρο και γιατί είναι καταστήματα τα οποία έχουν πλούσιες λίστες εμφιαλωμένων αποσταγμάτων. Πρόκειται για το μεζεδοπωλείο Αιόλου 68, το εστιατόριο Κόλλιας, το αλλαντοποιείο/μεζεδοπωλείο Τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τα εστιατόρια Ε/Γ Ταξιδεύοντας, Ψαράδες και Ψάριστον, που συμμετείχαν στο «Ελληνικό Απόσταγμα» ως «Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης».


Yπεύθυνη για το ταξίδι αυτό γευσιγνωσίας ήταν η εταιρεία Vinetum που εξειδικεύεται χρόνια στην διοργάνωση εκθέσεων κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών.

Τα προϊόντα ελληνικών αποσταγμάτων παρουσίασαν στο καταναλωτικό κοινό οι παρακάτω εκθέτες:
AVANTES DISTILLERY
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΑΔΟΛΟ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΡΔΑΣΗ
ELIAS VALAVANIS GLASSWORKS
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
M DRY MASTIHA
ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΝΕΣΤΩΡ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΤΣΙΠΟΥΡΟ AVARINO
LE VÔTRE PÍRÉE
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ-ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΠΕΝΤΖΑ-ΟΥΖΟ VETO
PÚRO KARATHANOS, ARTISAN SPIRITS
ΤΣΙΛΙΛΗΣ
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΠΕΛΑ
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ «ΤΟ ΔΕΚΑΡΑΚΙ»
«Φî» ARTISAN LIQUEUR