Άρχισαν τα όργανα για την ΚΑΠ μετά το BREXIT

Άρχισαν τα όργανα για την ΚΑΠ μετά το BREXIT
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Σεισμός μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit έχει προκληθεί στη γεωργία της Μεγάλης Βρετανίας. Το επόμενο διάστημα κρίνεται αβέβαιο για την αγροτική οικονομία της Βρετανίας. Οι Βρετανοί αγρότες στήριζαν για πάνω από 40 χρόνια τις εξαγωγές τους στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και σε συνολικά 500 εκατ. καταναλωτές.

Οι συνέπειες όμως δε σταματούν εδώ. Όπως φαίνεται θα χάσουν επιπλέον την αγροτική στήριξη, η οποία υπερβαίνει το 50% του αγροτικού εισοδήματος του μέσου Βρετανού αγρότη, αλλά και τα φθηνά εργατικά χέρια, που ήταν μέχρι σήμερα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της αγροτικής τους οικονομίας.

Το τοπίο μοιάζει θολό καθώς, όπως ανέφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Ζητημάτων της Μεγάλης Βρετανίας «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ Β» για τον αγροτικό τομέα μετά το Brexit. Να τονιστεί ότι οι υπέρμαχοι του Brexit διαβεβαιώνουν τους αγρότες ότι θα καταβάλουν όλες τις ενισχύσεις που λάμβαναν από την ΚΑΠ μέσω εθνικής στήριξης.

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Βρετανίας, Sean Rickard, ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν υπήρχε κάποιος που επωφελήθηκε πραγματικά από την Ευρώπη, ήταν οι αγρότες» και συνέχισε «Το Brexit και η αβεβαιότητα που το συνοδεύει είναι ο εχθρός των επενδύσεων, καθώς θα μας καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικούς». Αν και τα επόμενα δύο χρόνια, δεν προβλέπεται μεγάλη αλλαγή, τα επόμενα δέκα θα είναι αβέβαια για την αγροτική οικονομία της Βρετανίας και τη βιομηχανία τροφίμων.

Ύπαιθρος Χώρα

-Διαφήμιση-