Σε ινδικά χέρια περνά η Arysta Lifesciences

Στα 4,2 δισ. δολάρια το ντηλ με την UPL

arysta

Στον έλεγχο του ινδικού ομίλου UPL περνάει η Arysta Lifesciences, σε μια συμφωνία που δίνει συνέχεια στο γαϊτανάκι εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναδιατάσσουν τον χάρτη της παγκόσμιας αγοράς αγροτικών εφοδίων.

Το ντηλ μεταξύ της Platform Specialty Products, εταιρείας στην οποία ανήκε η Arysta Lifesciences, και της UPL Corporation (σ.σ. διεθνής επενδυτικός βραχίονας της UPL με έδρα τον Mαυρίκιο) έκλεισε στα 4,2 δισ. δολάρια μετρητά και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές ξένης επιχείρησης που έχει πραγματοποιήσει ινδική εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια. Από το ποσό αυτό, τα 1,2 δισ. δολάρια θα προέλθουν από την Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι και το επενδυτικό fund TPG. Aμφότερα τα επενδυτικά σχήματα θα εισφέρουν από 600 εκατ. δολάρια, αποκτώντας αθροιστικά ποσοστό 22%.

Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, περιλαμβάνει το σύνολο των θυγατρικών της Arysta Lifesciences, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, τις οποίες, όπως είναι γνωστό, διευθύνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο διευθ. σύμβουλος της Αrysta LifeSciences Eλλάς, Κώστας Παπασωτηρίου.

Αν και η UPL έχει γίνει γνωστή για τις ουκ ολίγες εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει στην πολυετή διαδρομή της, η απόκτηση της Arysta θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πλέον φιλόδοξο εγχείρημά της μέχρι σήμερα. Και αυτό, γιατί την καθιστά τον πέμπτο μεγαλύτερο παίκτη της παγκόσμιας αγοράς φυτοπροστατευτικών (μετά τις Bayer, DuPont, Syngenta και BASF), με έναν εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο της τάξης των 5 δισ. δολαρίων.

Ο μεγαλοεπενδυτής και ο δραστήριος μάνατζερ

Στο διαχειριστικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, η Arysta –που διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων στην οποία περιλαμβάνονται φυτοπροστατευτικά, βιοκτόνα, βιοδιεγέρτες, προσκολλητικά και καινοτόμες λύσεις θρέψης– κατέγραψε έσοδα 2 δισ. δολαρίων και λειτουργικά κέρδη 424 εκατ. δολαρίων. Ανήκει στην Platform Specialty Products Corporation, στην οποία συμμετέχει το Pershing Square Capital Management, του γνωστού Αμερικανικού επενδυτή William Ackman, με ποσοστό 14,5%. Πρόεδρος και συνιδρυτής της Platform είναι ο Martin Franklin, ένας δραστήριος μάνατζερ ο οποίος, μέσα από μια σειρά εξαγορών συνολικής αξίας 4,9 δισ. δολαρίων, έστησε το 2015 το αγροχημικό κομμάτι του γκρουπ, φέρνοντας κάτω από την ίδια στέγη τις Agriphar, Chemtura και Arysta.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Platform είχε επιχειρήσει και πέρυσι να πουλήσει την Arysta, στο πλαίσιο της απόφασης να διαχωρίσει τις δραστηριότητές της στα specialty χημικά (σ.σ. το έτερο κομμάτι αφορά την Performance Solutions), ωστόσο, οι δύο προσφορές που είχε λάβει –από τη UPL, που είχε και πάλι εκδηλώσει ενδιαφέρον σε συνεργασία με το fund New Mountain Capital LLC και από την σύμπραξη των Blackstone Group και CVC Capital Partners– δεν είχαν κριθεί ικανοποιητικές.