ΑΣ Αμφίκλειας: Τον παπά…παίζουν έμποροι σιτηρών

ΑΣ Αμφίκλειας: Τον παπά… παίζουν έμποροι σιτηρών

Αν και η ποιότητα των σιτηρών της Φθιώτιδας είναι ανεβασμένη, αυτό δεν αντανακλάται και στην τιμή αγοράς από τους παραγωγούς. Ανοιχτές παραμένουν οι τιμές για εμπορικές πράξεις του καλοκαιριού, περιμένοντας πού θα καταλήξει η μπίλια των προσφορών. Στα μέσα του καλοκαιριού, ο Συνεταιρισμός της Αμφίκλειας προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση 3.400 τόνων σκληρού σιταριού, ο οποίος όμως απέβη άγονος.

Τη δική του άποψη, μέσα από την «ΥΧ», μετέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Δημήτρης Σκλαβούνος: «Υπάρχει μια ενορχηστρωμένη κίνηση από την πλευρά των εμπόρων για την αγορά σιτηρών σε πολύ χαμηλές τιμές. Η τιμή των 18 λεπτών το κιλό δεν μας βρίσκει σύμφωνους, λόγω της υψηλής ποιότητας των φετινών σιτηρών μας. Το εκατολιτρικό βάρος ξεπερνά το 80% και η τομή του σπόρου είναι υαλώδης, αυτό προσδιορίζει την ταυτότητα των σιτηρών μας.

Έχοντας, επομένως, στα χεριά μας αυτό το προϊόν και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο κόστος παραγωγής, το αποτέλεσμα για τους σιτοκαλλιεργητές θα είναι αρνητικό. Σε πρόσφατο διαγωνισμό μας για την πώληση των σιτηρών, μας παρουσιάστηκε μόνο ένας έμπορος για να καταθέσει προσφορά. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι μεταξύ των εμπόρων υπάρχει επικοινωνία και προσπαθούν να κατεβάσουν τις τιμές για δικό τους όφελος. Ο συνεταιρισμός μας προσπαθεί στον μέγιστο βαθμό να διαφυλάξει τα συμφέροντα των παραγωγών και να αναδείξει την ποιοτική υπεροχή του προϊόντος μας».

Σε ερώτηση μας, γιατί δεν ακολουθούν το παράδειγμα άλλων παραγωγών, κάνοντας ένα βήμα για τη μεταποίηση και εμπορία των σιτηρών τους, η απάντησή του ήταν: «Έχουμε συζητήσει το θέμα της μεταποίησης των σιτηρών, κάτι το οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, διότι η παραγωγή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Το γεγονός ότι στην περιοχή μας λειτουργεί και το Μουσείο του Άρτου μας καθιστά υπόλογους απέναντι στην παράδοση αλλά και στους ίδιους τους αγρότες.

Υπάρχει δυνατότητα να αναδείξουμε αγροτικές δράσεις και πρωτοβουλίες με θετικά αποτελέσματα. Προσπαθούμε μέσα από αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για να κάνουμε το επόμενο βήμα στην ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής μας. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και απαιτεί την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία, από το χωράφι μέχρι το ράφι».

  • Γιάννης Σάρρος